Direktlänk till inlägg 14 maj 2010

Politiska ideologier, filosofiska åskådningar eller religiösa uppfattningar

Av Mikael - 14 maj 2010 09:44

Ser man det lite krast, så är det ju samma-lika. Alla säger att man ska leva på ett visst typiskt sätt. Inom politik så kan man "i vissa fall" byta ut profeten eller filosofen, vilket känns mer rättvist.


Men man kommer inte ifrån att alla 3 är en samling av regler för hur man ska leva. Som man måste "enforce" på olika sätt. Filosofiska sätt att se det på, är mest rättvist iom att man skiljer på tvång och fri vilja.


-Övertyga: Där individen får ta ett eget ställningstagande baserat på olika argument, och bestämma själv ifall det är klokt och vettigt. Det här ses som en frivillig handling inom filosofin.


-Övertala: Individen tvingas med ensidiga argument, och övertalning inom filosofin anses vara en tvångshandling. En hel del Politikiska och Religiösa hamnar här.


Politik använder polis och rättsväsende med FRA (som Guds öga) för att tvinga oss att leva på ett visst sätt.


Religioner använder metaforer (himmel och helvete) och demoner (skattmasen lol) där Gud är allseende hela tiden, där man tvingar en stor del att leva på ett visst sätt.


Att vi i Sverige är Ateister är ju ett mastigt påstående, iom att vi har politik som vår "religion".


Det handlar ju egentligen om en specifik värdegrund, som man utövar i form av en massa ritualer. Gå att välja var 4'e år, EU val osv. Prata politik på kafferasten, vänner osv...


Forskare som har tittat på religioner och dess påverkan för samhällen, har upptäkt att ju mer ritualer som man har, desto mer framgångsrikt är samhäller, och sammanhållningen ökar.


Sen är det inte så betydelsefullt vilket religion det är då..


Ju fler ritualer personen medverkar i, och uppoffrar sin tid på, desto mer trovärdig och ärlig anser personen vara av andra... Även om partiledarna nu inte ses som trovärdiga eftersom det är så uppebart att dom lurar oss, även om 80% nu tror på dem, och går och röstar på dem.


Idag så har vi lite tendeser att ha personkulter runt våra sk socialistiska partiledare = Landsfader...


Att vi klagar på andra kulturer om att dom tror på det dom gör, tycker jag är lite komiskt med tanke på hur det fungerar politiskt i Sverige, och hur folk hela tiden går på niten att lita på våra profeter, opps politiker menade jag...


Ser man till våra sk monoteistiska religioner, så har folks sååååååå otroligt svårt att tro på en person. Helt plöstsligt så får vi Påvar, Överpräster, Imaner m.m som säger att dom levererar Guds ord, vilket går helt emot deras sk tro och religion.


Dom gör precis som alla vi andra, och väljer in nya små profeter/politiker. Kristendomen/uppenbarelsereligionerna har ju dragit det ett strå längre och öppet erkänner att man menar på att Gud/FRA kan prata med vem som helst, och det bor en mini-profet i alla.


Långsiktigt så fungerar inte monoteistisk tro, iom att människan har tendens att vara polyteistiskt om det bara får gå en liten tid.


Halleluja för polyteistiska undergudar och dess övergud.

  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael - 14 december 2016 05:53

  Värsta rysaren... Men dom trivs väl... ???

...

Av Mikael - 14 december 2016 05:39

  Man lär så länge man lever. Att totalt förstöra för sig själv, av det man struntar i, som socialt anseende för okända/?bekanta? riskerar ju att inte funka pga att *Dom funkar som dom gör. Spelar ingen roll vilken uppmärksamhet dom får. Nåja......

Av Mikael - 14 december 2016 04:49

En med: http://www.decision-making-confidence.com/somatic-narcissist.html   En med: http://www.dualdiagnosis.org/generalized-anxiety-disorder/ + covert Narcissist ?tendencies?   En med: https://www.psychologytoday.com/blog/both-sides-the-couc...

Av Mikael - 13 december 2016 22:19

   

Av Mikael - 13 december 2016 13:00

Fått ihop allt i huvudet tror jag faktiskt. cPtsd relaterat och Crazy högen. Vilket gör att det inte känns så brottom. Sover ikapp som Fanken... Vilket känns som det behövs. Måste säga själv, att jag känt mig själv, lite extra *tokig* (not crazy)... ...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5 6 7 8 9
10 11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

Besöksstatistik


Skapa flashcards