Direktlänk till inlägg 5 maj 2010

Inlärnings stilar och neurologiskt spatial typ av person

Av Mikael - 5 maj 2010 09:45

...Under Construction.   Jag bumpar fram inlägget när jag fixar in lite nytt då.


Neurotypisk som man pratar mycket om är i inlärningsstil:


Aural: 15
Read/Write: 15
Visual: 1
Kinesthetc: 1


Enligt Svenska myndigheter så finns det som sagt enbart 1 inlärningsstil, och alla andra stilar är en genetisk sjukdom. Det passar ju myndigheter väldigt bra ekonomiskt, och även om pedagoger och forskare klagar med jämna mellanrum om denna idioti så går man inte ut ordentligt med detta offentligt.


Det är ju mycket riktigt att inlärningsstil beror på gener samt psykosociala faktorer som med allt annat, att man fungerar t.ex neurologiskt på ett visst sätt med bl.a inlärning.


I praktiken så är killar hyfsade på Read/Write, och tjejer hyfsade på Aural oberoende inlärnings typ. Som kompenserar om man är verkligen skitdålig på t.ex Aural som jag, eller Read/Write som andra. Detta påverkas ju självklart av dålig och oanpassad skol eller yrkesmiljö, där stress resulterar i att man överlag blir sämre på exekutiva funktioner som klassas som kognitiva problem.


En grupp som är mer benägen att påverkas av psykiska stressorer är den visuospatiala gruppen, pga att vi är visuellt väldigt uppmärksamma på allt omkring oss, som bidrar till psykiskt stress och utnötning mentalt.



Hittade en länk om pedagogiska inlärnings stilar (beroende på hur man fungerar latent neurologiskt som baseras på ens genotyp-arv) som är ganska så informativ plus lite till.


http://www.larstilscenter.se/artiklar_inlarstilar.htm


Kinestetisk inlärning sker på basis av känselintryck. För inlärningen är det viktigt hur någon sak, ting eller rörelse känns. En kinestetisk person lär sig bäst genom att göra anteckningar antingen i sidomarginalen eller på skilt papper. Även demonstrationer och experiment gagnar den kinestetiska personens inlärning.


Visuell inlärning sker på basis av synintryck. För inlärningen förstärks synsinnet och betydelsen av att se . En visuell person kan i minnet återkalla olika bilder med vilka hon strukturerar det nyinlärda. Inlärningen underlättas av att göra skisser och att använda olikfärgade papper. Även tankekartor kan fungera som bra hjälpmedel.


För mig som hela tiden analyserar folks icke verbala kommunikation så är det fantastiskt bra att kunna over and over spela fram o tillbaks i minnet av diverse konversationer och möten med folk.


Källa: http://www.amk.fi/avoin/sv/index/oppimistyylitjataidot/inlarningsstilar.html


Här är ett inlärningsstil's test som jag inte vet kvalitet på, men det ger säkert en indikation iallafall åt vilket håll man ligger. http://www.vark-learn.com/english/page.asp?p=questionnaire (Man kan bocka för 1-4 svar på varje fråga, som en liten *flagga* då).


Här är mitt svars resultat då...


Your scores were:


Visual: 15

Aural: 1

Read/Write: 11

Kinesthetic: 15


Det här visst jag redan innan jag hade gjort några tester överhuvudtaget då. Om man score'ar så här så är det itne givet att man främst använder dom Visuospatiala områderna i hjärnan, men det är väl en vink då. Det lrävs observations tester av en andra-part som är väl medveten om mitt/vårat beteende för att se ifall det är så. Vet inte om det finns några hyffsade självskattnings tester för att avgöra om man använder dom Audiotiva eller dom Visuospatiala områderna.


Enda rocksolid säkra är ett fMRI test för en halv miljon eller så, vilket staten så gärna pröjsar lol...


Men kreativ, intuitiv, visuellt uppmärksam och latent visuellt hyperreaktiv är ju en indikator då. Sen så kan man roa sig med att t.ex återge detaljerna i nya miljöer som man besöker under 30 minuter. Gissa om det blir oanat detalj rikt för oss typer då. 


Du kan jäklas med oss, och testa genom att flytta runt en massa grejjer i rummet man sitter i, när man är på toa ett par minuter. Sen kolla hur lång tid det tar innan man börjar att protestera att -Du din jäkel har möblerat om lol!!


Det här: "Aural: 1" = det är ingen ide att du snackar om viktiga saker med mig då... Det enda jag lyssnar på mer än en liten stund innan hjärnan stänger av öronen är musik... Även om jag har blivit bättre på att fokusera på enskilda röster om det är absolut inga ljud runt mig.


Jag överväger väldigt seriöst att lära mig att läsa på läppar, som ett komplement så att verbal info fastnar lite bättre.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael - 14 december 2016 05:53

  Värsta rysaren... Men dom trivs väl... ???

...

Av Mikael - 14 december 2016 05:39

  Man lär så länge man lever. Att totalt förstöra för sig själv, av det man struntar i, som socialt anseende för okända/?bekanta? riskerar ju att inte funka pga att *Dom funkar som dom gör. Spelar ingen roll vilken uppmärksamhet dom får. Nåja......

Av Mikael - 14 december 2016 04:49

En med: http://www.decision-making-confidence.com/somatic-narcissist.html   En med: http://www.dualdiagnosis.org/generalized-anxiety-disorder/ + covert Narcissist ?tendencies?   En med: https://www.psychologytoday.com/blog/both-sides-the-couc...

Av Mikael - 13 december 2016 22:19

   

Av Mikael - 13 december 2016 13:00

Fått ihop allt i huvudet tror jag faktiskt. cPtsd relaterat och Crazy högen. Vilket gör att det inte känns så brottom. Sover ikapp som Fanken... Vilket känns som det behövs. Måste säga själv, att jag känt mig själv, lite extra *tokig* (not crazy)... ...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5 6 7 8 9
10 11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards