Direktlänk till inlägg 10 februari 2010

Psykaitri koder hit och dit

Av Mikael - 10 februari 2010 16:00

Jag var hos nya läkaren för andra gången. För att harva igen lite till, och räta ut lite frågetecken. Diagnos kod träsket är ju fyllt med siffror som ska betyda där alla olika kombinationer, har sin egen specifika betydelse.


Problemet med F98.8 är att i ICD så är det inte Adhd, men på andra ställen så betyder det Adhd. Hur det nu går ihop, kan man ju undra då.Det verkar som det är lite godtyckligt med hur man ska tolka koden.


För min del så är Ptsd huvud diagnos, med psykosomatiska följd symtom som listas i F98.8 Rörigt, mmmmm jo.


I praktiken så har läkaren fattat att ptsd och adhd inte går ihop. Att min tidigare diagnos, inte har gjort ett jota för mig. Tillsammans med min lustiga diagnos historia nånstans saknar mening el substans.


Hon trodde att det kunde vara så att pga prat om concerta, så fick jag Adhd diagnos med på köpet, pga att man endast kan skriva ut det, för personer som får Concerta. Hon vet ju hur det fungerar inom psykiatri, så det är ju inte osannolikt. Även om det känns ännu mera korkat att jag inte fått rätt diagnos + sjukvård pga en byråkratisk teknikalitet, och träskallighet.


2004 så hette det social fobi.


2005 så var det AD (utan H).


2006 så hade jag helt plötsligt utvecklat fler bokstäver och det hette adHD med väldig fokus på hyperaktivitet, med en släng av bipolär och en gnutta skitzo. Den kliniska orsaker hette "För att f-kassa ska hajja att din situation är allvarlig".


2010 så har en läkare för första gången lyssnat, samtidigt som att hon har en hel del kunskap om trauma o stress. Hon ska remitera mig vidare till stress specialist o endokrinolog i Stockholm, för att kolla allt somatisk gojja som jag har.


Utrycket "deprimerande" att man kan snubbla över ett traumatiserat brotts offer, och klämma ur sig Adhd, för att det enda man har råd o tid att erbjuda, är zoloft el concerta, och man måste ha "rätt" diagnos till pillerna. Jag vill knapp ens säga detta, pga att det häller ju bara vatten på alla idiom-kvarnar som klankar på abc diagnoserna.


Trauma forskning har ju gått framåt otroligt mycket sen 2007, så det är väl en bidragande orsak. Tillsammans med tur i otur och en massa andra faktorer, har lett till en viss upprättelse.


Psykologen som kom dragandes med AD (H?) har blivit ombedd att "Tänka" Ptsd o fokus på traumatiserad, i samma mening som jag finns med i. Vilket i sig är en eloge till läkaren, eftersom jag försökte få med det i +5års tid.


Trasslet är att det idag inte finns sammaställda medicinska otvivelaktiga bevis ännu för. Trauma => PTSD => Kronisk och akut stress reaktion som leder till död. Samt att det med största säkerhet är kroniskt för min del, precis som för dm flesta. Sure att man kan minimera den akuta stress reaktion (vilket var min skäl att gå till sjukvården 2002 till att börja med).


För min del, som verkligen behöver en medicinsk grund för allt somatisk och psykosomatiskt. Så är det bra att politiker har pressat läkare till att motivera en korrekt diagnos som har en klinisk och medicinsk grund som håller. Det hade ju gagnat mig tidiager om man hade varit lite mindre antagande, och mindre slarvig.


Jag tycker det inte är rimligt att man ska behöva studera psykiatri diagnos och psykologi, biologi, biokemi, neurologi och allt som rör ens egen situation. Samtidigt som man parallellt skaffar sig medicinska grunder från sina problem från andra instanser (primärvård).


Sarkasm --> Jag vet inte om det har varit någon medveten ny vårdplan. Att utsätta patienten för samma behandling och trauma, som orsakat problemen i första hand. Att utsätta mig för helt orimliga mängder av akutstress, orsakat av idiotiskt beteende o bemötande, tills jag totalt för kortslutning och dör på plats. Det är ju ett billigt vård alternativ iallafall.


Även om jag inte orkar, så ska jag försöka få tag på en förvaltnings jurist. Den sjukvård jag hittills har fått, känns i efterhand som om. Ett våldtäkts offer, som går till sjukan, och får en käftsmäll, samt en "extra" våldtäkt, som ett led i sjukvårdsplanen man har utarbetat för dessa individer....


Kanske så kan man kirra, el åtminstone mildra dom somatiska konsekvenserna. Dom psykosomatiska är ju i stortsätt kört att göra något mer åt, än att linda in effekten av dom i neuron kommunikations dämpande medel. 


Det är väl för tidigt att säga, att man beviljar en remis, pga att det är ju så så dyrt... Men det går väl åt rätt håll.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael - 14 december 2016 05:53

  Värsta rysaren... Men dom trivs väl... ???

...

Av Mikael - 14 december 2016 05:39

  Man lär så länge man lever. Att totalt förstöra för sig själv, av det man struntar i, som socialt anseende för okända/?bekanta? riskerar ju att inte funka pga att *Dom funkar som dom gör. Spelar ingen roll vilken uppmärksamhet dom får. Nåja......

Av Mikael - 14 december 2016 04:49

En med: http://www.decision-making-confidence.com/somatic-narcissist.html   En med: http://www.dualdiagnosis.org/generalized-anxiety-disorder/ + covert Narcissist ?tendencies?   En med: https://www.psychologytoday.com/blog/both-sides-the-couc...

Av Mikael - 13 december 2016 22:19

   

Av Mikael - 13 december 2016 13:00

Fått ihop allt i huvudet tror jag faktiskt. cPtsd relaterat och Crazy högen. Vilket gör att det inte känns så brottom. Sover ikapp som Fanken... Vilket känns som det behövs. Måste säga själv, att jag känt mig själv, lite extra *tokig* (not crazy)... ...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards