Alla inlägg under december 2009

Av Mikael - 4 december 2009 12:43

För min del, efter kontakt med sjukvård och psykiatri. Så känns det som, min egna emotionella upplevelse av kompetensen från läkare och psykologer kör på den diagnos som dom får serverad i knät av patienten vid första tillfälle i kontakten. För min del så låg en idé om Adhd med och skräpade i någon journal från stockholm, efter flytt till Katrineholm


I vuxna Amfetamin kretsar som jag har vistats i, så använder en hel del av missbrukare aka beroende personer sig av orsaken till att dom använder just amfetamin. Att man är dampig, hyperaktiv el adhd'ig. Som ett rättfärdigande inför en själv att man missbrukar denna kemikalie. Dom flesta har samma bakgrund, och levnads situation som jag har träffat.


När jag var inne på mitt sista år av mitt eget missbruk, så kontaktade jag sjukvården pga att min situation var ohållbar vid tillfället. Någonstans så fastnade en kommentar från mig i sjukvårds journaler. Att jag hade sagt lite frågande om det kan vara så att orsaken till mina problem med ångest, stress etc alternativt är Abc diagnosig (helt utan att förstå vad en bokstavs diagnos var vid det tillfället), istället så var det en allmän lekmans uppfattning om diagnosen, och bilden av krångliga och besvärliga personer som inte fungerar adekvat socialt med en viss mäng människor.


1.5 år senare flyttade jag till katrineholm, och kontaktade sjukvården här. Där jag under ett år pratade med en psykolog om min egen riktiga bakgrund, och hur jag emotionellt hade påverkats av detta. Jag hade vid det läget inga förhoppningar om att få någon hjälp, mycket beroende på att jag har fått klara mig helt själv i livet ända från väldigt liten ålder. Men ett år senare så konstaterade psykologen att det inte fanns någon mer mening att fortsätta dessa samtal, vilket jag höll med om.


Efter det så vart det stenålders tester som man använder för att ställa Adhd diagnos, och sluterligen så fick jag Adhd diagnosen och en kasse med amfetamin. Det här har inte hjälp någonting, och jag tog för givet först att Adhd betyder "precis som jag mår själv då, och det är allt dom har att erbjuda i diagnosväg".


Nu i efterhand så håller jag med om att jag hade en hel del av symtomen, i symtom diagnosen Adhd. Nu snart 2 år efter min separation så är jag lite mer påläst om allehanda diagnoser, och mycket forskning kring dem.


2 snarlika diagnoser, med liknande symtom bas, har en otrolig skillnad för individens bakgrund, och ska vara avgörande när man ställer dessa diagnoser.


Adhd så har individen problem innan 7 års ålder, och dom beror smidigt inte på den sociala uppväxt miljö.


Post trauma stress aka Ptsd är vuxen versionen som man ska få, om man inte har haft problem innan 7 års ålder, och senare har utvecklat den i en destruktiv, otrygg miljö som ställer till för en. Man blir kort och koncist traumatiserad som leder till stress, och vidare kronisk stress och panikångest som påverkar organismen väldigt negativt fysiologiskt och mentalt.


För 3 år sedan så hade jag inte en aning om vad Adhd är, eller Ptsd mer än den allmänna massmediala och kollektiva lekmans bild. Idag så är väl kunskapen lite större då om båda diagnoserna, samt kunskap om vilket hjälp som erbjuds för mig då.


I Sverige så diagnostiseras inte personer för Ptsd diagnos, eftersom det anses vara en soldat eller krigs miljö offer diagnos. Men det är inte bara krig som utsätter en för svåra och livshotande faror. För många så är ju hotet närmare än så, och ens förälder el föräldrar svarar för detta hot emot en, så att man reagerar precis likadant som krigs traumatiserade personer. 


Om det är så att just du. Har en stabil och trygg uppväxt, med föräldrar om näromgivning som har ett väl fungerande anknytnings mönster, och du har endå kognitiva problem, och neurologiska problem med de exekutiva funktioner, och har haft det sedan liten ålder. Så är det ju säkerligen så att diagnosen Adhd skulle kunna hjälpa just dig.


Kommer du däremot från en missbruks miljö där du har växt upp och blivit traumatiserad pga våld, hot och rädsla så är det mer sannolikt att Ptsd diagnosen har större chans att förklara vad det är som har resulterat i dig och din livs situation. 


Idag så kan jag förklara för en läkare (som egentligen borde kunna lägga ihop detta själv) hur långvarit trauma i barndom, resulterar i väldigt exakta fysiologiska, neurologiska och psykiska konsekvenser. Idag så vet jag att man begår tjänstefel om man inte lyssnar på patienten om dess bakgrund så att man räknar in alla variabler i diagnosen som skall ställas.


Jag vet att om man har Ptsd så finns det inga mediciner även om man frebrilt forskar på stress reaktioner från amygdala och i kroppen, och i teorin så vet man vad som är fel, men man kan inte bryta dessa kroppsegna överreaktioner med någon medicin idag ännu.


Den enda vård som finns är KBT och terapeft samtal, men det är lika effektivt som att man bara låter individen vara i lugn och ro. Egentligen så är det bara självläkehjälp som fungerar för trauma offer, även om man inte blir sämre av samtals terapi.


Men när det kommer till diagnos ställan för min egen del. Om jag inte kan sätta exakta sjukvårds termer på mina problem, förklara de fysiologiska och psykoklogiska konsekvenser som kommer från trauman, hänvisa till forskning och forskare som utan tvivel är erkända inom trauma forskning. Så åker jag på en Adhd diagnos eller liknande abc diagnos.


Om man är en trauma patient, och äter anti depressiva och central stimulerande mediciner så skadar man kroppen ytterligare pga att det fibblar med signal substanser och hormoner som inte räknas med för en Adhd person. Att ge mig amfetamin resulterar i ytterligare fysiologiska stress reaktioner, när mina värden redan är höga. 


Jag frågade läkaren i går vad dom har att erbjuda, vilket istort sätt endast är mediciner. Jag förklarade att jag idag omöjligt kan äta deras mediciner, om jag nu inte vill dö vid 45års ålder.


Att växa upp med skit föräldrar och i en missbruks miljö verkar antingen så skamligt, eller fullt normalt idag i sverige, så ens uppväxt räknas inte med som en faktor till ens dåligmående, stress och panik ångest. 


Om man gämför vuxna Adhd patienter med anknytnings forskning så har alla gemensamt att man har ett totalt fuckat anknytnings, trygghets, och relations mönster. Tar man bort Adhd från ekvationen, så har forskning visat att en vuxen person, med ett trasigt anknytnings mönster, för över samma trasiga anknytningsmönster på sina barn, även om livs situationen för närvarande är bra.


Jag tror att läkare, psykologer, psykiatriker är rädda för dessa föräldrar. Dom vågar inte säga till patienten, att dom gör sina barn till patienter om dom inte tar tag i detta. Istället så anger man en abstrakt orsak, som ännu inte har bevisats vetenskapligt. Att du har Adhd, och dina barn har abc diagnos pga att ni har genetisk otur. Det här ansvars befriar alla, och ställer ingen emot väggen. Alla glada och nöjda...


För mig som är ett trauma offer, även ett brotts offer som blivit utsatt för brott under större delen under hela min uppväxt. Att man skuldbelägger mitt DNA istället för gärningsmannen som i mitt fall är min farsa, är ju smidigt för samhället som inte behöver konfrontera en väldigt aggressiv och oberäknerlig individ som kan explodera närsom helst och skada dig fysiskt.


Pressar man in en traumatiserad person i ett hörn och provocerar denne tillräckligt så sker det en av två saker. Antingen så ger trauma personen upp, och i ett sista hopplöshet så passiviseras man och väntar på det oundvikliga (Inaktiv som uppmärksammas även som en del av Adhd diagnos). Eller så blir man defensivt aggressiv och får kortslutning och dödar personen med en hammare el liknande (överaktiv).


Dom här 2 typiska sista stress reaktionerna tar man udden av, med amfetamin. Vilket minskar risken för att personen dödar någon, eller bara lägger sig och väntar på döden. För mig så känns det vettigare att förebygga att det går så långt då. Men man verkar värna mer om den kollektiva säkerheten, och är ovilliga att utsätta sig själv för olust genom att man konfronterar gärningsmannen.


37 års trauma har förstört alla mina möjligheter att fungera i vårat samhälle. Jag anser att man borde ha stoppat min gärningsman för minst 35år sedan, samt gett mig adekvat kunskap om hur man fungerar som trauma patient.


Istället så har man ansvars befriat min gärningsman, och skuldbelagt mig, då jag tydligen valde själv som köns cell att börja existera i människo form.


Någonstans så börjar jag komma till min gräns för att stå ut med min reaktion emot stress i alla former, som vanligtvis passiviserar mig tillsammans men panikångest. Min stress reaktion är så fysiologiskt betingad, att den har blivit totalt kronisk och biologiserad. Bara för risken att det alternativt kan riskera att det finns en grund till att reagera med stress, så reagerar min kropp extremt stressat på allt, bara i förebyggande. Det räcker med en tanke bara för att systemet ska få spel.


Alla klarar ju av stress hormoner i mindre doser, där det sympatiska nervsystemet ställer om sig kortsiktigt. Men ju mer stress det blir, desto mindre klarar jag av att hantera situationer som stress kan vara positiv i. Vilket lämnar mig vid att totalt undvika allt som kan vara stressande. Tidigare så har jag dämpat stress reaktionen med piller, vilket får mig att hantera längre episoder utan att gå under på plats. Men gränsen för hur mycket piller som jag kan stoppa i mig, har passerats för länge sedan.


En hel del ska ju utförsäkras nästa år, där det är en bra del av abc diagnostiserade. Om det ligger något i det jag säger, och att större delen med abc diagnostiserade, egentligen borde klassas som trauma och brotts offer, som ska undvika stress i alla former. Så undrar jag hur det kommer att se ut nyåret 2011 när hela detta gäng, som tvingats in i syselsättning och/eller ovisshet där man måste ha kontakt med sociala etc. Undra hur många som kommer att göra ett magplask, och vilka som blir passiviserade eller aggressiva. Självmorden lär ju öka ibland dom som reagerar passivt på sin egen hopplöshet, och våldbrott isamband med alkohol och droger lär ju öka för dom som reagerar instinktivt aggressivt på stressen dom inte klarar av.


Men det här är väl summan som blir, när man inte ställer gärningsmännen emot vägger och ifrågasätter deras destruktiva beteende.


Nästa år får jag med stor sannolikhet fortsatt ersättning, livet ut, som ett (Ptsd) trauma offer istället som en utförsäkrad Adhd patient i ett ABF program för att dölja sjukskrivning på papperet. Nånstans så samhälls ekonomiskt när det gäller mig, så är konsekvenserna att gå mig till mötes och inte utsätta mig för mer stress, mindre än att ställa mig emot väggen och tvinga mig till desperat aggression.


Efter mer än 9år av sjukskrivning så verkar det som att jag får rätt liten akronym tagg som etikett. Om dom tar bort Adhd helt och hållet el inte, orkar jag inte riktigt bråka om just nu. Läkaren fattade igår att det borde vara Ptsd som primär diagnos, och vård därefter. Men det krävdes väldigt mycket kunskaps sökande för att få dom att fatta, där jag har nästan dagligen spenderat all ledig tid dom sista 21 månaderna läsande om abc diagnoser, stress och människan i allmänhet som en biologisk varelse. Egentligen så i ett idealt samhälle så borde läkare åtminstone för 4 år sedan förklarat allt detta för mig, och hänvisat till otroligt framskriden och konsekvent forskning om trauman och stress. Istället för att sätta Abc på mig, och stoppa i mig piller som inte påverkar min situation i längden positivt överhuvudtaget.


Instinktivt så räknar jag med att allt går åthelvete med detta, men på samma gång så vet jag att det är en trauma reaktion, och inte jag själv som tror det egentligen. Vet man att man är kortsluten neurologiskt av trauman, så kan man ju kringgå sina egna snekopplingar.


Men det känns helt vansinnigt att psyk sjukvården i vissa fall är så slarvig, kortsiktigt, och okunnig? Egentligen så är ju psykiatri otroligt kunnig i hur vi fungerar och reagerar på mycket. Det är synd att anställda inte tänker lite mer individuellt och självständigt med sunt förnuft, istället för att stoppa ner alla i abc mallar.

Av Mikael - 2 december 2009 12:43

Jag hittade en bra länk som förklarar översiktigt hur stress fungerar biokemiskt. Under åren så har jag gjort en massa tester för att komma till roten av alla fysiologiska och psykologiska reaktionen som jag upplever.


Kronisk stress leder sluterligen till att man bränner ut systemet fysiologiskt. En sak som man tydligen har uppmärksammat är att immunförsvaret är knutet till det autonoma nervsystemet och stress.


Många som inte är insatta verkar tro att stress är något abstrakt man inte kan ta på, och att det betyder att man har bråttom till bussen el något liknande.


Det är lätt och enkelt att testa ens egen stress hormon nivå med blod och urin prov, vilket man kan göra och be om på vilken hus läkar mottagning som helst. Dessa tester har uteslutits i neuropsykiatriska undersökningar säkert för att den neuropsykiatriska bio-genetiska Adhd modellen säger att man är stress immun och immun emot psykiska stressorer. Det är just detta som normala läkare och forskare knorrar om då, eftersom det bara är dumheter och gojja.


För min del, efter att ha krävt att få ta del av blodprovs svar, samt att jag har gjort ett grundläggande stress hormons test så.


Mina plasma celler aka antalet B-Lymfocyter är väldigt höga. Det är vita blodkroppar som ännu inte har en immuniologisk uppgift, ungefär som stamceller.


Mina ämnesomsättnings hormoner är väldigt höga. Trijodtyroxin, tyronin etc ligger i taket hela tiden.


Trötthet:


-Hög ämnesomsättning kan också visa sig som trötthet.


Vilket förklarar åtminstone för mig, att jag är ofta el ständigt trött. Tillsammans med att jag är helt förstörd i magsystemet av alla former av piller och kemikalier.


-Vid mental eller psykisk trötthet orkar man oftast inte ta emot eller bearbeta fler intryck eller impulser.


-Det kan också finnas en trötthet som innebär att du inte känner något engagemang, att du inte längre orkar bry dig.


Adhd pga trötthet och stress? A Mindboggling thought??


Andra hormoner ligger på felaktiga nivåer hela tiden. Jag saknar helt överflödigt testoteron som många andra har.


Min vilopuls ligger  på ca 100 per minut pga kronisk stress. Om jag nu inte äter betablockerare, men jag har ett uppehåll med alla former av piller atm.


Min smärttolerans är väldigt hög idag, vilket kan förklaras av min höga endorfin produktion pga stress.


Primär RLS där man inte vet den bakomliggande orsaken. Finns ofta familjära band och startar i slutet av tonåren.


När jag inte äter Lyrika och Citadon för att avtrubba mig och mitt nervsystem, så kommer krypningarna i hela kroppen. Det blir inte bättre, utan successivt hela tiden värre. Tidigare så har det varit nattetid när jag ska sova, nu idag är det dygnet runt. Det känns som att jag har blivit elektrificerad och bränt alla nervändar. Jag kan lätt relatera till hur personer som åskan har slagit ner i, mår och känner sig i det perifera nervsystemet.


Panikångest kan vara normalt


Det är en utbredd missuppfattning att panikattacker är en sjukdom. Faktum är att en panikattack är en helt normal psykisk process - hos en helt normal människa. Panikattacken är helt enkelt vår yttersta stressreaktion, ett tillstånd där hela kroppen har ställts in på att överleva ett förödande hot. Om du blev attackerad av ett lejon skulle du uppleva just de känslor du upplever under en panikattack. Skillnaden är att du då inte skulle tycka att det var ett dugg konstigt.


Det är lustigt hur en förenklad psykiatri version av hur man fungerar kan resultera i att man bakar in en massa saker i en diagnos som inte har att göra med många saker som påstås av sjukvård och vissa patienter idag.


Inte alla, men många som söker sig till sjukvården, och får en Adhd diagnos. Har problem med stress, men fokus på detta är väldigt låg. Även om det var främsta skälet från början att söka sig till sjukvården.


Om man delar upp det i stress fysiologi, och anknytningsteori så får man ju fram en massa sma fina svar på varför man idagsläget fungerar och reagerar som man gör. Från dåligt minne, till sociala problem. Tillsammans med hur mänskligheten är indelad i 4 grupper av inlärnings typer, Audiotiv, Visuell, Tactil och Kinesthetic typer av inlärning så får man ju ihop en ganska så nice sammanställning av hur människan bakom diagnosen fungerar i helhet.

Av Mikael - 2 december 2009 11:15

Jag påbörjade ett inlägg för ett tag sedan, där jag för egen del försöker förklarar för mig själv. Vad den totala helheten är och kan summeras som.


Jag saknar vissa delar av mitt etniska arv, vilket genotyp jag verkligen tillhör även om man lite vagt kan gissa sig till det baserat på ens egenskaper, neurologiska funktioner och personlighet.


Egentligen så är detta inlägg sluterligen det enda som man behöver bry sig om på min blogg. På nätet så framställs jag som ett troll som spamar oönskad gojja i abc kretsar, och det har ju varit minst sagt starka reaktioner emot mig. Vilket i vissa fall har varit delvis berättigade iom missförstånd och okunskap både från mig och andra. Jag försöker åtminstone få fram lite vettiga svar om varför jag åkte på en Adhd diagnos, och vad det var som ledde till detta, och jag delar en kritisk och skeptisk uppfattning om orsaksgrunden som anges idag, med en rad av forskare och läkare om orsaken till Adhd. Tillsammans med den så bygger jag på med all annan information om vad det är som resulterar i ens hela person. En diagnos och dess orsak är bara en liten bit i helheten. Även om vissa försöker stoppa in hela folkgrupper i en liten psykiatri diagns, och anger den som total orsaken till hur man fungerar som person. Alla ens livsval, erfarenheter och deras beteende samt personlighet har berott pga ens Adhd diagnos. Personligen så är det en förenkling av astronomiska mått då, som omöjligt kan förklara allt som man kan tänkas undra om. 


Jag själv anser att dom är små internet troll, som ger samma förklaring som vissa religiösa ger till allt i universum "Guds vägar är outgrundliga" vs "Adhd's vägar är outgrundliga". För deras del, oavsett hur NPF'iga dom än framställer sig, och uppmärksammar sig själva och sin omgivning, så ger det ingen skilnad i livskvalitet för dem, även om dom samtidigt äter allehanda psykiatri mediciner. 


Om man fokuserar på vad DSM-IV egentligen säger att Adhd är, så kan det ju ge vissa svar som är tillfreds ställande, men det kan knappast förklara allt som man har problem med.


Någonstans så känns det som ett väldigt ovetenskapligt klimat, ibland patienter och organiserade patienter. Men dom försöker förklara något, baserat på deras förutsättningar, vilket leder till att min åsikt är att den kollektiva uppfattning om Adhd idag är felaktig. Det finns ingenting vetenskapligt som heter neuropsykiatriskt funktions hinder.


Däremot så finns det: Läkare som har läst psykologi, och kallas för psykiatriker. Dom tar hjälp av biologi och neurologi för att förklara mentala sjukdomar, och vissa anger biologisk orsak som svar på allt. Det här summeras i neuropsykiatri. Runt 1980talet så tog dom över Adhd flaggan, för att hitta orsaks svar på vad det är som gör vissa individer (som t.ex jag) väldigt färgstarka, att vi har dom problem och svårigheter vi har, våra egenskaper och allt man kan baka in i ens person.


Total orsaken kan man summera (vilket är ett kort mirakel för mig), i en enda mening.


-Att du får Adhd beror på att ditt DNA blir missbildat i mammas mage, vilket resulterar oundvikigt i diagnos i ett senare skede, oberoende på ens psykosociala miljö.


Neuropsykiatri har fått ge vika för sunt förnuft och ny genetisk och neurologisk forskning idag, och dom backar för varje dag. År 2000 så ansågs det vara 100% biologisk orsak till att man får Adhd. Det går inte att skydda sig emot diagnos symtomen, dom dyker upp oundvikligt som gubben i lådan. % var separerat så att 80% hade felaktigt DNA från start, 20% fick felaktigt DNA pga gifter. De defekta generna bildades i den nya organismen innan den var född.


Idag har neuropsykiatri en snarlik orsak, men man fuskar och säger att psykosocial åverkan för individen kan påskynda ett oundvikligt förlopp emot Adhd diagnos.


Allt detta har dom ingen enhällig forskning som stödjer deras påstående. Det finns ingen forskning om Arv och Adhd, bara de extremaste hyperaktivitets beteenden hos 1 % av befolkningen. Det finns inget som stödjer dopamin teorin utan stora tvivel, osv.


Folk struntar i dom emotsägelsefulla vetenskapliga raporterna, och väljer bara att lyssna på en liten % av sammanställd data, som stödjer neuropsykiatrin. Tar man upp all forskning så blir det  ramaskri och man anklagas för att vara en Scientolog lol. Vilket är väldigt konstigt. Att bara titta på fakta som stödjer ens egen vinklade syn och uppfattning, känns väldigt religiöst för mig.


Vetenskaplig argumentations retorik som vart grundad av Galileo G kräver att man tittar och ränkar med alla fakta och variabler. Men detta är itne populärt i NPF kretsar iom att deras fantasi uppfattning faller ihop som ett korthus då. Detta gäller orsak, utveckling av adhd och medicinering. All forskning är lika ensidig och bristfällig inom neuropsykiatri. Socialstyrelsen sparkar folk till höger och vänster som påstår annat än den ensidiga version vi får höra.


T.Ljungberg och många andra forskare säger att:


Du föds frisk, men beroende på din medfödda stress tolerans. Beroende på din uppväxt och närmiljö är/var, så påverkas du neurologiskt negativt. Vilket resulterar i att du får diagnos symtom som en reaktion på yttre åverkan som påverkar dina cellers funktion. Inte cellkärnan där våran arvsmassa och DNA befinner sig. DNA är intakt men. Protein syntesen som påverkar cellfunktionen är negativt påvekad av yttre psykosociala faktorer, och den fortsätter att påverkas positivt och negativt hela livet.


All forskning pekar emot detta, samt det faktum att man inte har funnit några genetiska fel. Istället så har man hittat en större ansamling av vissa mutationer (unik genotyp grupp) hos Abc patienter. Jag anser det närmare till hands att dra slutsatsen att detta beror på att stress toleransen för en rad dåligheter, samt normala funktioner i vårat moderna samhälle, är lägre hos dessa individer. Och det är här ens etniska bakgrund kommer in. Mutations variationer uppstår separat inom olika etniska grupper.


Denna stress sårbarhets modell, används i alla andra psykiatri diagnoser, förutom Adhd, Asperger och Tourettes. Vilket får en att undra varför då??


...inlägget.


Det är ju bara lite vagt påbörjat, och kommer definitivt inte avslutas här på denna blogg, men i stora drag så ska jag försöka stolpa upp hur min uppfattning om orsakerna som leder oss hit idag.


Ingenting är taget ur luften och ihop fantiserat utan grund. Även om jag kanske för tillfället inte anger källor så finns separat forskning till mycket av alla bitar som hamnar där. Självklart så är det ju en tolknings fråga som mycket av modern forskning som grundar sig delvis i emperi.


Det är en massa reservationer för felaktigheter och att ändringar kommer att göras. Men för att komma någonstans så måste jag börja lägga upp allt på rad. Det finns en orsak till allt, som kanske inte är uppenbar direkt iom att jag inte har hunnit förklara vad som har lett till den och den slutsatsen.


Det här är ingen absolut sanning för någon, utan en fundering om det kan ligga något i det jag skriver då. Jag har ledigt i ca 2 månader nu, så det lär ju bli lite mer bloggande, och ifyllnad i denna lilla hypotes framledes.

Av Mikael - 1 december 2009 16:04

Efter 1.5 år zappande på andra personers adhd bloggar om sina liv, och leverne, samt många andra jag har pratat och frågat om detta.


Man summerar sin person, sina erfarenheter och hela sitt liv i "Jag är en NPF'ig Adhd person", och det ska förklara allt som inte är bra, att dom mår dåligt, inte har kunnat göra si och så, att deras barn mår dåligt etc.


En gemensam tråd genom deras liv är att dom har haft det körigt. Dom kommer från liknande bakgrunder som min egen i lite variationer.


När man säger NPF, så säger man att den främsta orsaken till ens elände är biologiskt. Vilket är smidigt om man nu inte vill ta tag i tidigare känlsomässigt elände. 


Man drar inte slutsatsen att man från start var normal, men gick sönder under vägen, pga saker andra har utsatt en för. Istället så har dessa tragiska händelser som man blivit utsatt för på sin höjd bara påskyndat ett oundvikligt förlopp, som endå om man hade haft ett toppenliv, resulterat i att man når som man gör.


Det jag tycker är tragiskt är att man gör sig själv, och sin familj en otjänst när man skuldbelägger sig själv, för saker man inte har kunnat påverka, saker som andra orättvist har utsatt en för.


Om man inte nämner abc diagnoser, och du frågar hur resultatet blir för individen, om man växer upp i en otrygg miljö, missbruksmiljö etc så säger forskning att man tenderar att dras in i ett lika destruktivt liv, som summeras i allmänna bilden av adhd. 


Anknytnings teorin som har ett relativt stort stöd i modern vetenskap, säger att om man förstör individens anknytnings mönster, så smittar han över det till sina barn.


Gör man inte patienten en otjänst när man inte förklarar detta för just Adhd patienten? Istället för att säga att Adhd är 100% genetisk, och får dina barn problem, så beror det absolut inte på dig. Ser man kortsiktigt, så beror det ju på föräldern. Men långsiktigt, om föräldern inte ens är medvetet om hur ens (o)normala beteende för egen del, för över till ens barn. Långsiktigt så är man ju inte ansvarig då. Förutom att någonstans å är man ju ansvarig att inte medvetet påverka sin omgivning negativt.


Den vettigaste förklaring som jag har idag, till varför ens barn blir hypiga, samt vissa mår abc dpligt beror på: Man delar samma genetiska arv, samt föräldern lär sitt barn samma trasiga anknytnings mönster som bygger från start på trauma och otrygghet.


Bryter man inte trenden, så för man över eländet man bär inom sig själv, till sina barn. Sen spelar det inte någon roll att man skyller orsaken på något abstrakt biologiskt man inte kan göra något åt.


Varför inte ändra det man kan göra något åt?


Alla dessa Adhd bloggar tar upp deras problem med det emotionella, relationer till familj, vänner och sina barn. ÄR det inte möjligt att just detta, inte beror på just en subjektiv patient uppfattning om Adhd?


Utan en annan psykologisk orsak, som man faktiskt kan göra något åt.


Varför uppmärksammar inte psykiatrin detta för sina vuxna patienter, dom är ju väl medvetna om det. Vet inte om det är så enkelt att det är så att man behandlar sin patient, inte patienten och dess familj. Men sett ur ett förebyggande perspektiv. Borde det inte vara mer ekonomiskt gångbart att förebygga att relations problemen smittar av sig som dom gör idag, och att man ställer de vuxna patienterna emot väggen och konfronterar dem med detta.


Jag vet att jag riskarar att jag bär skulden till mina barn framtida emotionella problem till en stor grad. Jag försöker att kompensera mina brister som människa, så att mitt gamla anknytnings mönster inte smittar av sig till mina egna barn. Ingen otjänst emot dem skulle vara större än om det skulle hända.


Att man ansvars befriar föräldrar, rättfärdigar bara vuxna att fortsätta vara och bete sig som dom har lärt sig i en traumatiserande miljö. Den här insikten om hur man kan fucka upp sina barn for life, är initiellt kanske inte så trevlig, men den är helvete så mycket bättre än att förstöra deras framtida relationer som vän, partner och förälder.


Vi skickar inte bara negativa saker med vårat DNA. En massa bra egenskaper som intelligens, nyfikenhet, hyperhet, ifrågasättande, kreativitet, uppfinningsrikedom osv osv.


Varför det är så svårt att ta till sig att det kan ligga en stor sanning till anknytnings teorin. Det är vetenskapligt befäst att man kan förutsäga väldigt exakt hur ett barn kommer att fungera i relationer innan det är fött, baserat på förälderns (trasiga) anknytnings mönster.


Det är inte så att man smittar sina ungar med defekta gener, utan man har en betydligt mer aktiv roll i att fucka upp sina ungars huvuden.


Man ger sina barn en komplett och normal uppsättning med gener. Varför inte se problemen för vad dom är. Är det inte bättre att ta på sig mer ansvar, än för det man har orsakat?


Ens trasiga anknytnings mönster, är ju andra personer än en själv ansvariga för, man har gått sönder pga att man har blivit utsatt för dåligheter själv. Men om man för över detta på sina egna barn medvetet så blir man ju själv ytterst ansvarig. Det spelar ingen roll, om du för stunden verkar fungera i vardagen med jobb, hem etc. Är man trasig på ett sätt man inte är medveten om så är det svårt att förstå varför ens barn går sönder även hur mycket man försöker att förstå orsaken till detta.


Lägger man anknytnings teorin rakt över abc patienterna och deras föräldrar och barn, så passar det sociala mönstret in, med låg medelklass, alkohol och relations problem väldigt obekvämt in.


För sjukvården kortsiktiga samvete så är det väl bra att peta i hela höver amfetamin och antidepressivt. Så att dom inte märker sin egen destruktiva spiral.


Jag hajjar inte varför ni inte lägger ihop 1+1?? Ni pratar om hur andra människor har påverkat er negativt, men erkänner inte att ni också påverkar er omgivning, utan skyller er påverkan på något abstrakt ni inte förstår.


Är man medveten om hur det ligger till, så kan man ju bryta detta. Man kan prata med sina kids och förklara hur det ligger till. Man kan ge dom en start i livet på ett annat sätt än det man fick själv. Ge dom en trygghet och ett lugn man själv inte hade. Ingen är ju inte perfekt, så varför man sätter sådana höga krav på sig själv...


...samt att man inte tror att det kan bli förändring. Är ju en trauma stress grej. Man förväntar sig det värsta, man tror inte att det ska bli bättre, man lever i en situation utan hopp. Den här förväntan att allt ska gå åt helvete oavsett vad man är gör, närs ju av neuropsykiatri som påstår att Adhd går i enbart ett biologiskt arv, som man absolut inte kan göra något åt. Det passar dom vuxna patienterna, om man inte vill ställa dom inför dom konsekvenser det blir för deras beteende, för omgivningen.


Jag tycker personligen att detta är en grymmhet emot individen. Är det inte mer konstruktivt att lägga korten på bordet, och ge alla föräldrar en ärlig chans att på bästa sätt, kunna skapa de bästa förutsättning som är möjligt för deras barn?


Kanske detta skulle bryta dagens ideér om att Adhd diagnos är en total beskrivning av ens personlighet, utan den svarar endaast för en liten del av ens person.


Om dina barn är deprimerade, har ångest, mår dåligt etc så är sannolikheten större att det delvis beror på en själv, tillsammans med en rad andra yttre faktorer som absolut inte är genetiska enbart. Den genetiska komponent, är hur mycket elände och skit som dom klarar av innan dom går sönder.


Jag är helt övertygad om att man kan bryta el minimera relations problem och psykiskt dåligmående för alla som är i risk grupp för att bli diagnostiserade, redan innan man är född. Det tar ju givetvis 2 generationer, så det är ju allt för långsiktig planering för vårat snabbmats samhälle.... Där allt ska vara löst på 15 minuter... Men vissa saker går inte att reparera på 15 minuter då.


Som det är idag så blir vi till offer tillsammans med våra familjer och barn...


Bloggen som fick mig att fundera lite över detta, var en bokstavs mamma, som hade vuxit upp i en missbruks miljö, hade varit missbrukare själv, och hade 3 bokstavs ungar. Ordspråket; Skiten rinner neråt får lite lite tragiskt substans här då... Allt berodde på Adhd främst, inte på det hon hade blivit utsatt för, samt utsatt sina barn för givetvis..

Av Mikael - 1 december 2009 14:35

Vissa läkares uppfattning om en annan orsaksbakgrund till Adhd, har ju fått lite luft i massmedia. DN's artikelserie om psykiatrin tog upp mycket. 


Det som jag reagerade för var att man gick ut med sitt eget namn, och stödde Tomas Ljungbergs orsaks bakgrund, vilket förvånade mig mycket. Den här orsaks bakgrunden är inte mer orginell än att den gäller alla psykiatri diagnoser, förutom Adhd (m undergrupper), Asperger och Tourettes.


Denna nygamla ventilerade uppfattning, att stress, som t.ex post trauma stress leder till en beteende summering som kan kallas för Adhd. Är många stenhårda motståndare till.


Mannen T.L tog upp i sin bok om hur depression biologiseras, där perioderna startas av yttre faktorer först, för att få ett eget inre liv framledes, där kroppen har vant sig att vara deprimerad, så att dessa depressions perioder kickas igång utan förvarning och utan direkta skäl.  


Min stress/panik ångest fungerar likadant idag. Helt utan skäl så kommer den krypande som den första tanke som poppar upp i ens vakna medvetande, som nu för mig 9:30 i morse. Jag tog en cigg och gick och la mig 2 timmar till.


Det finns inget konstruktivt eller bra med denna ångest för mig, som är en stress mekanism som ska skydda en emot att utsätta sig för mer stress.Det fungerar så simpelt att; Jag blir stressad av att träffa en stor mängd människor, som resulterar i att jag blir fysiologiskt och mentalt sjuk. Ångesten stoppar en för att utsätta sig för detta frivilligt. Problemet blir ju, att om man nu som jag, gillar att umgås med folk i största allmänhet och fungera normalt, så tvingas man in i ett beteende som man inte själv frivilligt väljer i första hand.


Jag är översocial och umgänges sjuk som bara barn kan vara lol. Men den fysiologiska neurologiska ångest och stress reaktion jag får, av att vara mig själv, äter upp en om jag under en för lång tid utsätter mig.


Efter 37 år så har man lärt sig att fysiskt känna hormon och stress/ångest kickar. Att jag nu under hösten i ca 5 månader har pluggat, som vilket "normal" individ som helst, har jag de sista 3 veckorna fått plikta för ordentligt. 


Kunskap och studier ger än svar, men på samma gång så försvårar det ens situation, även om jag har lärt mig att stänga av den absolut värsta ångest under kortare perioder.


Egentligen så vet jag idag hur jag fungerar. Jag fungerar i 4 månader, och är trasig i 2 månader och behöver repa mig om jag inte totalt kör slut på den stress resistans som jag har fått bygga upp.


Undviker jag saker som triggar min post trauma stress, så fungera mina exekutiva funktioner (som uppmärksammas i adhd diagnosen), tack vare att jag har lärt mig den långa vägen hur min inlärning fungerar, så har jag inga problem med att lära mig det jag verkligen vill. Inlärning är ju en nyckel kriterium i diagnosen också som jag har övervunnit. Sociala biten, där man kan prata i 12 timmar i sträck utan att ta ett andetag, man avbryter andra, hoppar in i samtal oannonserat etc har jag övervunnit till den grad, att ingen uppmärksammar det längre.


Ser man till en viss uppfattning inom sjukvård och forskning. Så gick jag från Ptsd till Ptsd/Adhd kombinerat, tillbaks till Ptsd i dag.


Är man traumatiserad så får man ett aggiterat beteende i olika former emot omgivning, vilket är en undermedveten signal till ens omgivning att allt inte står rätt till.  Det är kanske denna övergång, till att bara själv må dåligt, till att omgivningen blir drabbad av ens dåligmående som på sätt och vis är Adhd?


- Är ofta ouppmärksam på detaljer eller gör slarvfel i skolarbetet, yrkeslivet eller andra aktiviteter


- Undviker ofta, ogillar eller är ovillig att utföra uppgifter som kräver mental uthållighet (t.ex. skolarbete eller läxor)


Detta tas upp i den Svenska översättningen av DSM - Adhd diagnosen. Att jag slarvar beror på att jag skyndar mig att bli klar. Att jag idag inte gör det jag borde "Undviker", beror på 1 sak. Kraftig ångest för att infinna mig på Lernia nu på torsdag pga höstens event, och galna beteende hos vissa ska vuxna människor. Pluggande, läsande och studier är det som jag uppskattar mest av allt på jorden för egen del.


Men yttre faktorer som även kallas för psykiska stressorer påverkar och ger bränsle till min stress ångest så pass att jag skär ihop. Inte pga att jag är ouppmärksam, okunnig, korkad osv...


På min gamla psykiatrikers inrådan, så fick jag ett tipps att inte vara för uppriktig i hur jag reagerar känslomässigt på yttre faktorer. Men på samma gång så ställer jag mig frågan, om jag någonsin kommer att bli provocerad över kanten och reagera aggressivt emot dem som får mig att må skit. Det är väldigt svårt att inte vara rabiat när man sitter på en livstid av orättvisor begångna emot en.


Nu på torsdag så ska jag till min nya överläkare, vilket säkert är en person som alla andra, och jag ska försöka på en kort tid förklara varför jag vill ha en Ptsd el Ptsd/Adhd akronym istället för en Adhd akronym.


När det gäller den allmänna kollektiva lekmans uppfattningen om Adhd, så har folk en kanske inte så rättvis uppfattning om personen bakom. Man får orättvisa förväntingar på sin person, som inte stämmer överens om hur man fungerar i verkligheten. Ptsd så vet man att man inte ska pusha och provocera denna person, utan att man ska vara medveten om att det kan resultera i kraftiga fysiska konsekvenser när denne znappar och får kortslutning pga defensiv-aggresiv försvars mekanism.


Våld, hot, tvång, mobbig, ofredande, orättvisor triggar mig. Hur ska jag kunna undvika det, och fungera normalt i dagens samhälle? Jag fungerar i 4 månader, sen är jag färdig och har en lust att mörda vissa personer pga deras vårdslösa och kriminella beteende emot sin omgivning, som folk förlikar sig emot, och tillåter. Tillsammans med att jag är en pacifist, som inte ens har ihjäl en blommfluga, så kan man ju klura på den emotionella kluvenhet som uppstår iom denna emotionella konflikt inom mig. Det här är ju en impuls som jag inte aggerar på, vilket är emotsägelsefullt pga att man påstår motsatsen i Adhd diagnosen.


Denna förutfattade uppfattning om att man som Adhd patient, kan explodera i ett oprovocerat och okontrollerat raseri, där man tar ut sina aggressioner på sin omgivning urskillningslöst. Får psykiatri personal att vara rädd för personer som har Adhd diagnos, där jag är inkluderad. Jag har aldrig gett en orsak till att man ska oroa sig för sin säkerhet pga att jag har en diagnos, inte heller har jag hört att folk är aggressiva för att dom är Adhd'iga. 


Psykiatrin bild av mig, är socialt adekvat och lugn o samlad. Men det är väl så att mitt ogillande och frustration av att dom ofta skiter fullständigt i vad jag säger, eller vilken uppfattning jag har om min egen situation, lyser igenom när dom sätter igång sina inskränkta analyser av min situation, som vissa inte har väntat med äns att låta mig ventilera. Dom har ju gjort ett subjektivt test, som säger att jag är lättare hysterisk och hypokondrisk lol. Tillsammans med den mer el mindre fördomsfulla bild av hur en patient med Adhd är. 


Det är en lång väg från en emotionell respons till ett aktivt aggerande. Säkert så har jag haft den emotionella impuls att vilja bränna ner deras hus till grunden, vid ett 10tal tillfällen under åren. Trots det så står deras hhus kvar du. Det kan man ju kalla för kraftiga impuls kontroll. 


En liten komisk sak, är att amfetamin sätter denna impuls kontroll inför konsekvenser ur spel. Det kanske är därför dom är rädda??

Av Mikael - 1 december 2009 13:46

Det är ju inte dom specifika sjukdoms symtomen som oftas lämnar folk undrande, utan en rad av andra frågor om ens person och hur man fungerar som man önskar svar till.


Populations genetik, Mendels genetik (ärftlighet), Etnologi, Sociologi, Antropologi, Filosofi och Teologi är väl det som kanske tillsammans kommer närmast sanningen om ens person. 


Psykologi är en filosofisk vetenskaplig doktrin. Som kanske inte ger en så uttömmande svar om ens hela organism då. Även om det hjälper en att förstå det oförstådda. Det är en vetenskaplig doktin som bygger på nutida värderingar om vad som är normalt och onormalt, baserat på en viss standardiserad värdegrund inom västvärlden. Den hålls ihop av emperi, eftersom det är de enda fakta som man kan stödja sig emot. Men det resulterar ju i en kollektivisering som kanske inte stämmer överens för alla individer. 


Denna normativa standardisering för det normala kanske stämmer överens från befolkning som härstammar från jordbruks populationen på jorden, men hur är det med standardiseringen för oss andra?


Om man ser till en helt annan faktor som påverkar alla. Miljö. Jordbrukare, och ättlingar från jordbrukare med sina krav på en viss materiell levnads standard håller på att förändra och förstöra vår när miljö på ett sätt som naturen inte hinner att kompensera. Jordbruks jordar i Indien är förgiftade och förstörda för en lång tid framöver, kolkraftverk förstör vår luft och natur etc etc. WHO är eniga om att vi lever på lånad tid, och måste se över vårat levnads sätt idag, om kommande generationer ska ha samma förutsättningar till ett drägligt liv, som vi har.


Om nu hela jordbruks och industrialiserings kulturen som den är idag, är felaktigt sätt att leva på, där vissa av oss lever över våra tillgångar på bekostnad av andra. Vilket är nu internationellt erkännt, och får Reinfelt att få huvudbry, och vi ojjar oss över Vattenfalls oansvarliga kolkraft användning.


Kan man inte dra frågeställningen lite längre då. Om man nu har så kapitalt fel om hur vi ska leva biologiskt och energi mässigt. Att jordbruks doktrinen psykiatri del, också har sina felaktigheter? Det som anses normativt och normalt är egentligen felaktigt?


Nu är det ju inte sagt att motsattsen är fullständigt och absolut heller, utan någonting mitt emellan industri och nomad kultur kanske är att önska då? Det är väl där miljö rörelsen hamnar då.


Jag prioriterar familj, kunskap, överlevnad (men inte på bekostnad av andra), min dator m internet, mina blommor, och tak över huvudet. Allt annat materiellt skit som man ska samla på sig, är jag helt frågande inför?? Vad ska man ha allt junk till?


När man är oärlig emot sig själv, och prioriterar helt felaktigt baserat på andras önskningar och värderingar, så resulterar det i negativa konsekvenser för en själv.


Så länge mina egna basala och vitala prioriteringar är uppfyllda så mår jag bra, och fungerar som det är tänkt. Den här oron som många har, vad andra ska tycka och tro om en, och motsvarande för omgivningens förväntningar, som summeras i ens sociala identitet, kanske inte stämmer överens med ens egna önskan då.


Kanske tillvaron blir lättare, om man fyller hålen med sådant som man själv prioriterar, gentemot vad man tror att omgivningen förväntar att man ska fylla dem med, som bilar, semestrar, tv och elektronik etc...


Självklart så varierar individens prioriteringar, och en normativ standard inför detta är ju svår att fastställa.


Men Populations genetik, Mendels genetik (ärftlighet), Etnologi, Sociologi, Antropologi, Filosofi och Teologi kanske ger en lite svar för egen del, varför man prioriterar det man gör, och fungerar på det sätt man gör.


Jag är tveksam om en vetenskaps doktrin, som sätter en subjektiv norm, från en begränsad grupp, för oss alla, kan ge svar på det man undrar om...

Av Mikael - 1 december 2009 12:56

Ska bara ta detta relativt kort. Dopamin genen D4DR (7 Repeat allel) finns i lite olika mutationer. Alla mutationer sitter på samma loci-plats (samma ställe på kromosomen). Tack vare de genetiska variationerna, så fungerar man lite varierande, av det som denna gen påverkar.


Dom säger att det resulterar i en utforskande personlighet. För egen del, så oberoende vilka gener, så anser jag att man kan summera in flera andra liknande egenskaper tillsammans med en utforskande personlighet. Ifrågasättande, kronisk nyfikenhet, skeptisism, logik, kreativitet etc...


Vissa har fått för sig, att det är ca 10% på jorden med denna mutation, vilket säkert stämmer om man använder en generell statistisk modell för hela mänskligheten.


Problemet är bara att 78% av befolkningen i sydamerika har denna specifika mutation (Seven repeat allel), och det är snefördelat så över alla kontinenter, där den inte finns på vissa ställen, och finns i stor omfattning på andra platser.


En rädsla som jag lever med är att:


I will be resposible for fueling ignorance....


Vi har ca 30.000 gener, och ca 10.000 av dem är från bakterier's plasmider i olika former, och tros vara för våran medfödda sjukdoms immunitet. De andra 20.000 samverkar väl för att skapa oss då. 


Det är inte ett genpar som resulterar i en organism personlighet och funktioner, utan en samverkan av det totala. Rent logiskt så är det ju utan tvivel att D4DR inverkar på människan, oavsett mutation. Men att påstå att en gen, eller ca 5 gener som det pratas om, i samma mening med Adhd.


Är som att säga att vi blir förkylda pga att vi har 5 specifika mutationer på annars normala gener.


Adhd, Asperger, Tourettes, Bi-polär (mano-depressiv), depression, ångest etc är sjukdoms diagnoser, med en specifik kategori av symtom. Inte en person, eller en personlighet som så många tycks tro. Neuropsykiatri's biologiska del, och dess anhängare verkar glömma att en person är mer invecklad än en psykiatri diagnos.


Man kommer aldrig hitta en orsaks bakgrund enbart i vårat DNA för att man är "Adhd'ig" eller bokstavs diagnosig.


Adhd är en symtom baserad diagnos, där man medicinerar dom yttre synliga symtomen, som omgivning uppfattar främst. Självklart så beror symtomen hos individen på 2 faktorer som inverkar människan hela existens, precis som för alla andra. Arv och miljö i kombination.


Vad vitsen är, att förenkla komplexa saker som människan som en biologisk varelse som byggs av vårat genetiska arv, för att få svar, går mig förbi. Det enda man får ut, är ett förenklat svar som inte ger några riktiga svar för individen.


Jag som person: Mitt fullständiga DNA (Genotyp) tillsammans med mina upplevelser, erfarenhet och psykosociala närmiljö har format mig som individ. Inte 1 eller 5 gener, utan alla mina gener med min släktlinjes mutationer (alleler) tillsammans med min släkts sätt att fungera tillsammans med och reagera på omgivningen. Samtidigt som DNA lottot i mammas mage, där det för varje individ finns 7 miljarder variationer för hur man blir, med recessiva, dominanta och intermediära gener. Samt mitt egna fria och aktiva val.


Att ange ett par gener som en 100% biologisk orsak till att man inte fungerar och gillar majoritets samhället, anser jag som en förringning och förenkling av något som är så pass komplext att det är svårt att greppa.


Psykiatrin försöker ringa in ens fenotyp med personlighets och intelligens tester, för att få fram vilket DNA man besitter. Skulle det nu inte vara enklare med ett DNA test, istället för wais 3 tester etc?


Det är givet att det blir felaktiga variationer av ens genotyp, när man använder stenålders vetenskap för att få fram moderna vetenskapliga resultat. Pga den enkla anledning att en organism fenotyp beror på 2 faktorer: Genotypen och Miljön = Fenotyp


Det är baklänges forskning som inte fungerar som en matematisk ekvation, där man kan räkna framlänges och baklänges, för att komma fram till samma svar. Vi saknar en massa variabler, som omöjliggör detta.


Det är helt omöjligt att slutgitigt generalisera och säga. Dom personer med dessa genetiska mutationer fungerar och reagerar på detta exakta sätt.


Det enda som möjliggör detta är:


Ignorance....

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7 8 9 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards