Direktlänk till inlägg 8 december 2009

Vad händer i min kropp vid stress?

Av Mikael - 8 december 2009 09:31

När jag tidigare gick till sjukvård så har jag fått höra det mesta av flummiga diagnoser. I huvudsak så har det mesta varit av psykologiskt ursprung, där man på ett subjektivt sätt påverkas av små tomtar?? Som gör en konstig??


Men det är kanske lite mer fysiskt konkret än något horoskåp liknande flumm.Jag försökter förklara hur kronisk stress inverkar på mitt system och leder till trista följder, till läkare, familj o vänner.


En väldigt konkret sak är att: Psykiska stressorer => ACTH hormon frigörs => Kortisol frigörs => Detta leder till efter långvarig exponering av kortisol, att Androgener, hormoner i allmänhet och signal substanser påverkas. Tillsammans med en rad av andra trista fysiologiska följder.


I huvudsak så påverkas Testoteron, som är en androgen. Denne påverkar Transkription, Genuttryck (funktion) och Proteinsyntes. Tack vare fel i hormonbalans så påverkas man på molekylnivå i cellen. Det är detta som är en stor del av de genetiska fel som uppstår. Det är väl större sannolikhet att det blir fel, när mRNA kopierar DNA, samt när mRNA och tRNA skapas. Än att det är fel på DNA't i grund. 


Psykiatri har aldrig gjort några tester, blodprov etc, som lätt ser detta. Ifall man är påverkad fysiskt på molekyl nivå av t.ex stress. Jag har på eget initiativ tidigare, vid flera tillfällen begärt en massa tester inom primär o specialist vård vilket visar ett väldigt exakt mönster.


Dom flesta reagerar biokemiskt väldigt liknande exakt på en basal nivå. Så det är ju relativt lätt att föstå vad som påverkar en, samtidigt som man beskriver en viss form av bakgrund, samt nämner stress.


Istället för att ha en subjektiv bedömning av symtom som graderas mellan 1-4 på ett partiskt sätt. Så talar idag bevis o fakta sitt eget språk. Vilket känns betydligt mer betryggande, än två personers infall.


Pga stress, så reagerar jag biologiskt på ett väldigt synligt och enkelt sätt att se. Långsiktiga och kortsiktiga effekter är mätbara. Dessa påverkar vissa biologiska kropps funktioner på ett väldigt uppenbart sätt, som också är mätbart. Det påverkar inte min personlighet. Det påverkar mig akut neurologiskt vid stress, samt gör att jag fungerar relativt normalt utan stress. Långvarigt lugn och ro, resulterar i att mina värden återvänder till ganska så normala värden, även om dom som är påverkade ligger i tak el botten för vad som är hälsosamt.


Min F-kasse madam fick veta hur en neuropsykiatrisk undersökning genomfördes. För mig så tog dom typ förkylnings blodprov som kollar det simplaste som infektions värde och 3 andra standard grejjer, som jag inte ens minns vad det var. Sen är det IQ test och uppförande test. Dessa är självtest, där individen får lämna sin egen uppskattning om sin person, och sina problem. När det gäller vetenskap och tester som dessa så vet man att bias (felaktig uppfattning om sig själv). Man överdriver och underdriver sina styrkor vs svagheter gärna. Så sociala tester speciellt där man ska ange sin uppfattning om en själv, eller t.ex om sina barn, har stor en stor felmarginal. Risken att man överdriver problem, till att bli större än vad andra upplever är stor.


Min undersökning genomgick utan kontakt med familj eller vänner, så min adhd diagnos ställdes, baserat på min egen dåvarande uppfattning om mig själv, samt 2 personer som totalt hade träffat mig ca +-15timmar.


Det man gör är att göra en CT scan-bild, som idag anses vara väldigt bristfällig rent vetenskapligt. Forskare föredrar fMRI röntgen eftersom den är flera gånger mer precis.


Hela diagnosen byggde medicinskt på en CT bild, som sa att det inte är något fel på mig, samt ett blodprov som sa att det inte är något fel på mig. SAmt min egen självuppfattning, och flummiga tester. Hade jag varit nöjd, så hade allt varit frid och fröjd. Även om det inte påverkad min situation positivt överhuvudtaget. 


Parallellt under åren, så har jag haft fysiska problem som jag har haft kontakt med primär vård för. Dessa tester har gett en ganska så klar helhets bild av min egna uppfattning för flera år sedan. Jag frågade hus läkare om allt kan ha ett samband, mellan provsvar, fysiska (somatiska) problem, samt psykosomatiska problem. Men det visste man inte. Dom tittade på var och ett av provsvar, och även om provsvar på vissa hormoner etc låg utanför skala helt åt helvete, så var det inget jag skulle oroa mig för då....


I våras så fick en specialist endokrinolog spatt, och smälde en av husläkarna på fingrarna o remiterade mig vidare till hjärtspecialist som han tyckte var mest akut. Men detta har runnit ut i sanden pga stafett läkares ovilja att remitera en och ge en kostsam sjukvård.


Men hursomhelst då. Jag frågade om dom har en egen läkare på f-kassa vilket de hade. Sen så skickar jag med eget material i ansökan. Även om nu min nya läkare är helt ok, så har vi träffats i 70 minuter, och det journal material hon har tillgång till, är subjektivt flumm, svar på tester som i det utförande dom genomfördes inte håller vetenskapligt.


Personligen så vill jag inte att ha och göra med lokal psykiatri el sjukvård eftersom dom inte är förmögna att se en uppenbar helhet, även om man kör ner den i halsen på dom, vilket jag har börjat med i år.


F-kasse regler är ju lite hårdare, vilket egentligen inte skulle vara ett problem, om läkare som ställer diagnos, och ska ge material till f-kassa, är grundlig. Men ett läkarintyg brukar vara en akronym, samt 3-15 meningar. Ju mindre man ser helheten av konsekvenser, problem etc, desto lättare är det ju att säga att det är säkert inge problem på individnivå, det är klart han inte ska ha sjukskrivning...


Det är ju lite svårare med obestridliga fakta och bevis som talar sitt eget språk, oavsett vad el vilken läkare det är som säger si o så. Men shit vilken tid det har tagit, för att ha egen möjlighet att smälla sjukvård på fingrarna själv då... 

 
 
p-o

p-o

9 december 2009 13:10

Ja, det är ju en god början. Kortisolet som höjs tar med sig natrium in i cellerna samtidigt som kaliumet åkter ut, vilket skapar en ph rekyl och kan ändra om en del. Speciellt om det sker tidigt i livet. Det är sedan dessa elektrolyter som ligger till grunden för så oerhört mycket. Tittar man på TRPV1 tex så ser man snabbt hur mycket dessa receptorer kan göra och sannolikt kommer att tillsrkivas mycket större värden.

Det gäller också grundläggande substanser som ATP, CO, CO2, Syre och vatten. I dag börjar ATP mer och mer erkännas som en signalsubstans och inte bara som ett energimedium, forskningen kring ATP mottagarna tex P2X är ganska intensiv. Dvs det räcker inte bara med att ha energimolekylerna, de ska kunna användas också, det är ju mycket där stressen ställer till det.

http://adhd-npf.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael - 14 december 2016 05:53

  Värsta rysaren... Men dom trivs väl... ???

...

Av Mikael - 14 december 2016 05:39

  Man lär så länge man lever. Att totalt förstöra för sig själv, av det man struntar i, som socialt anseende för okända/?bekanta? riskerar ju att inte funka pga att *Dom funkar som dom gör. Spelar ingen roll vilken uppmärksamhet dom får. Nåja......

Av Mikael - 14 december 2016 04:49

En med: http://www.decision-making-confidence.com/somatic-narcissist.html   En med: http://www.dualdiagnosis.org/generalized-anxiety-disorder/ + covert Narcissist ?tendencies?   En med: https://www.psychologytoday.com/blog/both-sides-the-couc...

Av Mikael - 13 december 2016 22:19

   

Av Mikael - 13 december 2016 13:00

Fått ihop allt i huvudet tror jag faktiskt. cPtsd relaterat och Crazy högen. Vilket gör att det inte känns så brottom. Sover ikapp som Fanken... Vilket känns som det behövs. Måste säga själv, att jag känt mig själv, lite extra *tokig* (not crazy)... ...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7 8 9 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

Besöksstatistik


Skapa flashcards