Alla inlägg under november 2009

Av Mikael - 1 november 2009 06:30

En grabbis frågade om källa till att det är ca 20% av kidsen som lever i missbrukar förhållanden. Sorry, men jag har inte en exakt källa på siffror. 20-25% är en uppskattning som bygger på att man gämför paralella gämförelser med missbrukar statisik, kvinnovåld i relationer, Bris osv. Samt det makabra påståendet av vissa inom neuropsykiatri. "Att så pass många som ca 25%, av kidsen mellan 0-16 är i behov av en abc diagnos". Närmare sanningen är att 12.5-25% av barnen befinner sig i en sådan hotfull/ofungerande hem-miljö som gör att dom inte fungerar.


Om jag kollar på min uppväxt och mina vänner, så var väl siffran +50-60% när det gäller att ha en missbrukar förälder, som var packad och härjade av o till, samtidigt som han skulle "uppfostra" sin fru (o kids ibland) med en "omgång". Det här berodde ju på att man väljer ju umgänge som man kan relatera till. Andra människor har säkerligen umgånge där det är ytterst ovanligt att man känner någon som har en alkoholiserad förälder som är våldsam. Min X-sambos mamma var en tokig alkoholist under hennes uppväxt. Så som sagt, utsatta dras väl till varandra, även om andra faktorer spelar in.


Men det är ju jättehemskt att föreställa sig att 1/4 barn verkligen är i en utsatt situation. 5 ungar av en klass på 20. Det är ju så att alla inte reagerar med ett "aggiterat" beteende i skolan, vissa blir frånvarande istället pga skolk, jag var jobbig tillbaks hemma emot mina föräldrar och tyckte att dom skulle ha skiten. Mina 3 bröder tog ut det i skolan...


Att det ligger på +-25% är kanske inte så otroligt. Även om man nu helst inte vill ta till sig det. Jag började räkna själv för ca 1 år sedan el så. Aftonbladet/DN skribenter använder sig av 12.5-25% siffror när dom skriver om barn i missbrukarförhållanden. Vilket är en (tror jag) uppskattning av social styrelsen.


Deprimerande, jo visst. Var fjärde barn som man ser ute, mår skit och är utsatt för psykiskt och fysiskt våld i hemmet. I vanlig svensk ordning så gör man som man brukar och pratar/tänker på något annat. Det får inte mycket uppmärksamhet även om kvinnliga skribenter/jornalister har försökt att skapa debatt om det.


Varför man inte vill erkänna detta (jag tror iallafall), beror på alkohol konsumenter, politiker m.m vill inte erkänna att alkohol verkligen får otroliga konsekvenser för samhället i stort och dess medborgare. Bara siffrar ca 65% av orsak till brott är alkohol säger väl en hel del.

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards