Alla inlägg under november 2009

Av Mikael - 3 november 2009 00:21

Jag gillar att saker inte är perfekta. Dom ska ha lite deffekter och krångla. Tack vare Vincent så är det mesta paj på något sätt hemma hos mig lol, men spela roll. Om 10 år så har jag glömt dom risiga grejjerna, och har nya som är halv paj haha.


Naturvetenskap, som är nykter och självkritiskt, gillar jag pga att den inte säger att saker och ting är perfekta, utan allt är en kedja av potenciella "kanske". Det är inget absolut och slutgiltigt, utan det är öppet för nya ideer (i teorin iallfall lol). Richard Dawkins är enastående i mycket som han gör. Det som är lite dubbelt, är det att han är för total övertygad, öch är lika engagerad i att överbevisa och tvinga på sin tro på andra (för naturvetenskap handlar delvis mycket om tro också). Om man inte köper hans världsbild så framställs man kanske inte i bästa dag av han. Han har sin egen lilla kapanj där han verkar vilja få troende präster att bli övertygade av R.Dawkins, och slänga sin prästkappa och bränna ner kyrkan dom tidigare var präst i. Det här är ju överdrivet, för det spelar ju ingen roll för universum och hur saker o ting fungerar, om en eller fler tror att det är på ett visst sätt.


Jag gillar istället en lite mer försiktig övertygelse, som naturkunskap i grund bygger på. Det här verkar mest vettigt för stunden, baserat på nuvarande kunskap och fakta. Sen om Gud finns med i bilden. Varför inte? Varför ska inte folk ha hopp o tro? Oavsett om man kallar sig för ateist eller religiös, så bygger allas uppfattning på en "tro" i grund.


Men whatever...


Jag gillar tjejer som ser ut som 40, när dom är 40. Inte 30åriga vrak som ser ut som 55, eller en plastik 55åring som försöker se ut som 30. Att man är lite nött o stött i kanten är ju nice o charmigt ju. Vad är det roliga med en total retucherad madam i en tidning som ser ut som, som dom nu gör... trist och overklig...


För egen del, där jag själv är en felbar katastrof, som ställer till det lite hela tiden med det ena och andra, så är det ju bra att alla är så operfekta. Jag gillar medvetet osymetriska saker o personer och annat som inte får plats i mallen, säkert för att det gör att jag inte sticker ut så mycket heller..


Men 2 operfekta = perfekt ;)


Satt och pratade i tele med en polare som är en katastrof han o som jag. Han är den enda utöver familj som jag umgås med regelbundet.Ibland så mste man pladra av sig, och han är på samma nivå som jag i det mesta.


Det är väl så att alla är en katastrof beroende på i vilken situation man är i kanske...En bonus med mig, är att man kan vara hur katastrofal som helst, vilket jag tycker är perfekt. Så länge man är snäll emot sin omgivning. Vet inte om det är detta som folk märker av med mig, o gör att dom gillar mig (dom som nu gör det). Varför ödsla tid på att försöka vara perfekt, när man automatiskt kan vara operfekt utan att slösa energi, och vara lika glad för det.


Well well, nu ska jag sova. Blir massa skolande i morgon.


Kul å göra ett helt obegripligt inlägg lol....


Av Mikael - 2 november 2009 18:13

Jo mina vänner, säkert så har man en relativt stagnerad bild av att någon med Adhd inte klarar av studier. Adhd är ju faktiskt bara en psykiatri diagnos på ett papper och inte en fullständig beskrivning av en idivids potencial då. 


Eftersom man nu öppet gått ut med i massmedia, åtminstone det gäng av läkare och psykologer som instämmer i Tomas Ljungbergs sårbarhets modell. Så ska jag väl inte rå-krångla då, och vara helt rabiat emot den förhatliga akronymen (för mig) Adhd.


Det vart ju sagt ptsd=>adhd. Vet inte om man ska påstå att jag aldrig har haft Adhd, eller om det så är att det vart en tillbakagång till förstadiet ptsd?? Mig kvittar det väl.


Men kul akronymer är att jag fick VG i ett Naturkunskap A prov (energi) förra vecka, samt ett MVG nu i Naturkunskap B. Jag skrev en liten saga hos Henrik R lol, om sopor o sophantering bara helt apråpå ett NKA-ryck som jag fick. Vet int om det vart bra då lol. Men whatever... Mina favorit nallar (Is-björnar) har ju stora problem pga att delvis vi är sådana skitgrisar. 

Hans inlägg om sopnedkast, jag tänke jag skulle motivera han lite extra inför att få gå ut till ett sophus, istället för att gå i trappen bara. Annars så är han är en himla neat hyper pöjk hehe. Jag gillar han som attans, även om han får vara lite mer sparsam i sin uppskattning till mig som A-Göteborg's ordförande. Men han ärsom person (bara det lilla personligt jag fått veta om han), otroligt generös som människa och hjälper alla han kan, på ett bra sätt, o inte offensivt som vissa då. Gissa vad mycket nice'are vi alla skulle ha om alla var så då... En kul grej är ju att han är "Ovan-bo, norra sverige (om jag hajjade det rätt nu)" som jag då från start. Hur som helst. Apprå att bunkra sopor så har jag 3 stk som ja ska kasta strx lol.


En sak ska man veta, om mig och matte atm, och det är att jag är en jävla idiot med ekvationer ännu haha. Jag vet ju att jag måste räkna ett tag till för att mina neuroner ska fatta vad det gäller om, men än protesterar som, och vill helst filosofera och kolla på en tjejis lol.


Ta t.ex: 4/3 = X/6


Så illa är det väl inte men men, jag har inte hunnit med matten på samma sätt som det andra, jag har ju redan förkunskaper i det mesta när det gäller naturvetenskap, även om jag har en massa kunskaps-luckor (som tur e, för det e så så roligt att lära sig nytt). Det är ju tur att jag har träffat världens sötaste flicka som är himla haj på matte, även om hon säger annat (e svenska som e ett helvete att lära sig lol).


Jag frågade min fantastiska matte/naturvetenskaps lärare ifall han kunde signera mina betyg eftersom vi båda sitter på Lernia som är Sverige's värsta fuskt ställe (för dom som inte vill lära sig ett skit), vilket turligt nog är normal praxis. Det är en massa annat skit där å, men vi har en liten "tyst överenskommelse" att vi inte säger något om detta nu. Jag mailar han om det är någe, o han ger mig ett verbalt litet svar när han får time över, vilket fungerar bra för båda.


Har fått hota idioterna som chefar stället med massmedia, skolstyrelse, JO m.m, för att man ska få vara ifred på Lernia ifrån tokiga lärare. Inte klokt, men det är bara några veckor kvar nu då.


Men som sagt, akronymer som startar på ett M eller V är ju nice ju. VG är ju minsta som jag vill ha i ämnen som jag pluggar, även om det nu är viktigare att kunna junket. Men med tanke på min ålder idag och +6år till med studier på det så är det väl bra med bra studie resultat genomgående då.


Hoppas det inte strular till sig nästa år bara. Då får jag kortslutning och ordnar ett riktigt barbeque party....


Ska väl nämna att jag inte rökt idag, mer än en kvarts cigg. Tanken är att mina lungor ska få rast med ett rökuppehåll på plus????dagar/år då. Får se hur det går då. Värst är att jag gillar att prominera runt som Baltazar när jag klurar och funderar, och man hamnar lätt på balkonen för en cigg då. Nu kommer jag av mig, för att normal rutinen är satt urspel, blä'k lol. Men jag e himla trött på rökande....


Ska ner strx o möta brorsan + svägerska på vårat kurdiska resturante (han ska kirra lite m inredning, o jag ta en bira o klappa mig på axla för att ja e duktig i skola).

Av Mikael - 2 november 2009 17:45

Ibland så slarvar jag med att precicera vissa saker. Om jorden inte sprängs av det lol, så kanske jag är extra slarvig. Extra slarvig när det gäller icke individuella saker, utav saker man kan generalisera lite. Men whate-funk då, jag försöker rätta till saker när jag kommer på mig själv. För det är inte alla gånger jag reagerar riktigt direkt även om man frågar lite menande till mig lol.


Realistiskt så är det ju inte vettigt och troligt att påstå att 1 av 4 barn är dagligen utsatta för våld. Det antal som jag pratar om när det gäller 1/4 (25%) så handlar det om barn som har varit med om en, fåtal eller flera våldsamheter i hemmet.


För att ungar ska reagera med stark stress pga ett trauma. Så räcker det med en gång. Det är ju säkerligen en betydande mindre mängd barn, som är med om upprepat våld under hela sin uppväxt, som jag och mina syskon. Men bara för att det händer ett fåtal gånger, så betyder ju det inte att skadan blir mindre. Det är ju så att ungar anpassar sig, och den mest onaturliga miljö vänjer man sig med tiden, som liten person och den blir normaliserad. 


Att 25% av kidsen har varit med om att mamma eller pappa mellan 0-16 år har druckit alkohol är väl ingen att hymla om.


Alla vuxna som har druckit, fått blackout, att det slagit slint, att man har bråkat etc någon gång på fyllan, räck upp en hand...... det är väl 99%, så vilket resulterar i 99% av föräldrar också. Att det är 25% av deras kids som har reagerar emot detta på ett negativt sätt i olika grad är väl inte svårt att lista ut heller.


Men whatever.


Av Mikael - 1 november 2009 10:49

En rektor i skåne har brilljerat med att påstå att Abc diagnoser är skit, och likaså dysleksi o anorexi. Det här är ju ingen isolerad händelse i år, utan det verkar vara så att den ena rektorn efter den andra visar framfötterna i Sverige på likadant sätt. I våras/somras så var det en skolstyrelse som hade samma inställning ute i Värmdö/Stockholm


Här är artikeln om skånska rektorn


Vet inte hur jag ska ställa mig till detta. Men det kanske beror på att Allians regering ska stänga ute +50.000 sjukade från sjukförsäkrning, där en hel del har abc-diagnos. Rektorerna hänger nog mest på en politisk trend tror jag. Dom har begränsade resurser, och inga pengar till något som en elev med abc diagnos. Det kostar för mycket, så om man kan trolla bort alla ekonomiska belastningar, så har man ju ett par spänn att åka på spa, som en rektor gjorde till Hasseludden lol. Det är ta mig fan helt sjukt.

Av Mikael - 1 november 2009 09:39

Einstein arbetade med teoretisk fysik, Newton arbetade delvis med teoretisk fysik, Galileo arbetade med att vidareutveckla teori och praktiskt astrofysik, Jesus, Muhammed o Bahá'u''llah arbetade med att försöka upplysa om ett vettigare leverne baserat på en teologiskt grund, John Dobson arbetar med teoretisk och praktiskt matematik och astrofysik främst. ,


Dom flesta vetenskapliga/teologiska inriktningar kan man utföra antingen teoretiskt eller praktiskt. Vilken man själv väljer, faller säkert naturligt på vad man är latent bra på.


Jag själv hamnar väl på det teoretiska bordet förutom att jag är student/sjukad atm samtidigt. Det är ju inte så att man väljer aktivt själv vad man ska tänka på för abstrakta funderingar. Det här har ju sitt eget liv, och hjärnan drar iväg på egna äventyr och funderingar om just, teoretisk psykologi, sociologi, social relationsvetenskap m.m När jag inte pressar in mera kunskap i huvudet för att nå nya lösningar i mina abstrakta funderingar av omvärlden.


Det hade ju varit perfekt att haft ett gammalt gods, säkrad låg-inkomst (pga är billig i drift o önskar mig inget materiellt istortsätt). Alla har väl sin grej som man fäster mest vikt vid. Darwin gillade och förundrades av daggmaskar, Newton höll på med alkemi och ville göra guld av bly osv. För min del så är det just "oss människor" då. Någonstans så känner man väl sig avskuren från det man sätter sitt intresse på. Kanske det stämmer som man säger om post trauma stress individer, att dom känner sig avskurna från sina medmänniskor.


Haha, någonstans så är jag helt totalfuckad. Men som sagt, jag har inte bett om det själv då...


Men det närmaste man kan komma som förklaring på vad jag gör är väl att, mitt huvud håller på med teoretisk relations och social interaktions psykologi?! Men jag vet inte själv riktigt då.. Men whatever...



Av Mikael - 1 november 2009 09:06

Under sista 1.5 året som jag hållit på att läsa och göra egna efterforskningar om Adhd, så har jag stött på en massa suspekt material och konstiga konflikter i den sk vetenskapsvärlden. Det har ju varit otroligt intressant att tillslut hitta en läkare/författare som summerade allt till en förstålig massa, vilket T.Ljungberg gjorde förträffligt. Det lättade upp förvirringen otroligt mycket i min skalle.


Det här inlägget är för oss som fungerar annorlunda neurologiskt, som är bild minnes orienterade i hjärnan, använder visuospatiala områderna i hjärnan för samma uppgifter som de andra använder dom verbalspatiala områderna. Vi som är en ca 20% motpol, med Savanter på våran ytterkant. Sen kvittar det vad man har för akronym betekning, som är man-made. Att vi fungerar annorlunda beror på genetiskt arv, våran genotyp och är lika förbestämt som att jorden är rund då.


Hur och vad för egenskaper och beteenden ska man separera, och vad samverkar? Kan man ju fråga sig. Jag kommer nog inte någonsin kunna separera det helt. Vad är det som tillhör min normalt funktionella personlighet och vad är resultatet av ptsd/abc pajjad skalle neurologiskt.


Neurologin går ju fram med upptäckt efter upptäckt. Man vet idag att hjärnan förändras helatiden långsamt. När jag gjorde prov i fredags, så satt min matematik lärare och tränade på svåra ekvationer. Jag såg inte vad han gjorde först, och nyfiken som jag är så frågade jag vad han sysslade med. Tills svar så fick jag att han måste ju hålla matte-skallen i form. Vilket stämmer ju, och alla vet det som en självklarhet. Om man inte räknar matte på ett tag, så glömmer man av det.


Det som intresserar en, och man håller på aktivt med, resulterar i att man stimulerar tillväxten i hjärnan som bearbetar/arbetar med den uppgiften. Att jag lärt mg otroligt mycket nytt under sista 18 månaderna, och verkligen pressat min skalle till det yttersta, när det gäller inlärning, analysering och förståelse av en väldans mängd data. Har säkerligen gjort sitt till att ta bort "dimman" i hjärnan som det känts att jag haft tidigare.


Det är ju inte så att man växer en ny arm. Utan man stimulerar ju redan befintliga latenta neurologiska egenskaper som man har. Om dom inte används, och är understimulerade så hamnar dom i "träda" typ.


Alla fungerar på ett visst sätt, och eftersom alla organismer är begränsade i utforming, funktion och utseende. Så kan inte människan fungera mer än på några sätt.


1: Men är neuroligiskt verbal orienterat (enkelt sagt, man använder vänster hjärna halva mest). 2: Man är neurologiskt visuellt orianterad (höger hjärnhalva). 3: En kombination av dessa två sätt. 


Det som skiljer oss (verkar som iallafall) från NT gruppen är. Våra hjärnor fungerar enkelt sagt helt motsatt och använder sig av andra latenta funktioner, och hjärnan arbetar utefter helt andra förutsättningar. Majoriteten verkar fungera neurologiskt så att man använder verbal områden (1) eller en kombination av 1 o 2.


Vissa saker är 100% fastställda om hur våra hjärnor fungerar, andra är med största sannolikthet vetenskapligt. Vilket betyder att det är de mest logiska beskrivning som baseras på tidigare vetenskap och hur vi fungerar i allmänhet biologiskt. Alltså så kan man välja bort och utesluta alla andra teorier, vilket lämnar en kvar som är sannolikast men ännu inte är 100% bekräftad. Men oftas så brukar dessa teorier bekräftas efterhand, som t.ex Darwins evolutions lära.


Det som är då fastställt till 100% vetenskapligt inom genetik är att 30.000 genpar samverkar och resulterar i oss människor. Tack vare spontana mutationer så har det resulterat i lite design skillnader (olika genotyper), men som helhet så är vi ju samma art. Alla vet säkerligen att allt levande är väldigt likt varandra, som att vi till 98% är lik apor osv. Men det är den speciella kombinationen som gör arten. Ungefär som olika lego klossar som kan sättas ihop till olika saker.


För oss: Med inlärning, koncentration och andra uppgifter som kräver fokus så. Vi använder det sk Visiospatiala områderna i hjärnan som tar in data med ögonen. Och stänger ner audiotiva områderna i hjärnan automatiskt. Självklart kan man styra/aktivera detta manuellt till viss del, men det krävs just en aktiv ansträngning att uppehålla den visuella ()visuospatiala) koncentrationen i en stimmig/stökig miljö. Det här fungerar utmärkt, om det endast är 1 ljud, 1 röst. Samt information av intresse för oss, och där är sällan information som t.ex att man ska diska, städa och komma ihåg sådana trista saker. Så för er hyper tjejisar, skriv lappar och sätt överallt hehe, det fungerar, faktiskt. ;)


Det här är himla lustigt tycker jag, för här får utrycket "in i ena örat och ut ur andra" verkligen substans. Om man slappnar av så kopplar vår hjärna ur det verbala systemet som använder öronen för att ta in data. Min hörsel hör mindre och mindre, tills omgivningens lud bara är ett bakgrundsbrus när jag går in i mitt då.


Tack vare att vi använder det visiospatiala systemet att ta in intryck på, så verkar det samköra mycket sämre med verbala samtidigt, gämfört med NT som använder det verbala systemet främst, vilket verkar göra att deras samkörning är bättre.


Alkohol och Amfetamin gör att vi lättare stänger ute ljud och intryck, så vi kan bibehålla koncentrationen på det som är viktigt, vilket är ett delskäl till vi ofta gillar det ena el andra. Det används som ett tekniskt hjälpmedel, men det spårar lätt ur tyvärr. Mångas startmotor till att göra trista vardagliga sysslor verkar väldans risig, så det är också en faktor för gillande av ovan. Man blir ju en städ o renoverings robot.


I NT miljö så, vanligtvis så är det en väldigt ljudförorenad miljö, vilket resulterar i att det verbala systemet systemet glappar av och på hela tiden. Det här gör att vi tappar koncentrationen. Det är det här jag menar med förutsättningar. Vår skol och arbets miljö borde se helt annorlunda ut. För egen del skulle det vara skönt med att kunna stänga av hörsel vid behov.


2 (eller ett litet antal) personer i 1 rum som utbyter information verbalt. Det är så vi fungerar bäst under inlärning. Sedan visuellt, om det är uppstrukturerat på rätt sätt. På datan så kan man läsa om 3-4 saker samtidigt och hoppa mellan dom, vilket gör datorer till ett toppen redskap. Multitasking är våran melodi för att inte tappa intresse automatiskt.


Om det är i grupp så fungerar vi annorlunda. Det verbala systemet är ett sekundär system för oss som verkar ha neurologiskt har lägre prioritet, pga den genetiskta utformningen av oss. Mycket ljud betyder socialt umgänge, mindre viktig info osv, lek och bus. Därför så blir vi pratiga och sällskapliga i miljöer med mycket ljud. Det här triggas oftast av NT personer som "måste" ha uppmärksamhet o bekräftelse, och så hänger vi på automatiskt pga genetiskt beting. Och vi får skulden eftersom vi har lägre status i samhället, eller någon ogillar oss personligen. Detta handlar om sociala förväntningar på individer också. Om läraren Kalle vet att hyper-hugo har Adhd diagnos, så vet han automatiskt att det är Hugo's fel, för det står ju så i diagnosen att Hugo är stökig. Sen spelar det ingen roll om nu Hugo är stum och förlamad. Dom sociala förväntningarna tar ut allt annat, även sunt förnuft ofta. Därför behandlas individer med Abc diagnos ofta automatiskt sämre, av personer som vet att dom har diagnos, och förväntar sig ett visst socialt beteende från en abc hyper person.


Jag har kontrat detta att medvetet totalignorera el behandla vissa kort o på gräns till otrevligt direkt. Vissa kan dra åt helvete helt klart, och jag slösar ingen energi på att låssas att jag gillar någon. Men det är inte så att jag söker upp folk och behandlar dom som skit. I det längsta så försöker jag undvika vissa.


Men ett tips är att: Ge lillen en Mp3 att ha i skolan, prata med lärare och förklara att man skiter i deras skit regler, och att lillen ska ha en mp3 vid eget behov så att han ska stänga av allt ljud stimm o stök. 1 ljud man väljer själv som t.ex musik man är van att höra, och stänger ute oönskade ljud som pladder i klassrummet osv gör en otrolig skillnad för bättre inlärning och koncentrationer samt minskad stress. Mina 2 stora kids har haft det i flera år och har MVG resultat och kunskaper 2-3 år över snittet, kort sagt så äger dom och "pappis är så stolt" över dom.


NT hjärnan fungerar tvärtom i vissa saker, som till exempel inlärning då, även om dom säger att det säkert inte alls är så (det passar sig inte då tydligen att vi fungerar naturligt gentisk och neuologiskt annorlunda) och NT har det verbala systemet som huvudsystem, och har lättare att samköra det med det visiospatiala. Lättare för deras hjärnor att samarbeta med vänster och höger hjärnhalva. MEn vi får ju bonusar på andra sätt, som jag själv tycker är bättre.


Varför vi fungerar som vi gör då?


Våra hjärnor gör att vi kan arbeta med liknande uppgifter paralellt, där vänster hjärnhalva inte är inblandad. Det är säkert pga detta som vi pratar om 3 saker samtidigt och hoppar mellan ämnen hit och dit. Den här komunikationen har inte vi något problem själva med. Däremot så hänger inte NT med.


I snitt har vi +15 till 30 i högre IQ, mer omfattande kunskap om mycket, pga att vi troligtvis sparar data på ett annat sätt i minnet som ger mer utrymme, så att mer får plats plus att det är lättare att komma ihåg när man har lärt sig tricket. Och innan någon ifrågasätter detta med att komma ihåg, så läs det under...


Vad man åt till lunch eller hade för byxor på sig förra veckar struntar vi i. Om det handlar om relativitets teorier, filosofiska alt teologiska diskutioner, abstrakta tankegångar om sådant vi tycker är viktigt har vi järnkoll på. Lunchval och byxval är en socialt viktig information för NT som vi struntar i. Jag personligen kallar det för skitkunskap. Men det här leder till att vi hamnar utanför NT sociala umgänge pga att vi inte kommer ihåg helt meningslösa saker som är oerhört viktiga för dom.


Hur som helst så, alla dessa j-a diagnoser, och nedvärdering av oss. NT personer är rädda för oss, känner sig underlägsna och otillräckliga osv och hotade på allehanda sätt i vardagen. Men det är en sak som handlar om deras egen otillräcklighet och inbillning. Vi har absolut inget intresse att konkurera med dom på något sätt så dom är i praktiken helt ohotade på alla sätt av oss. Så vi får alla skit för ingenting helt i onödan.


Våran design. Vi är gjorda för att vakna på morgonen och ta dagen som den kommer. Inte ha några fasta tider överhuvudtaget. Stilla sittande och filosofera om alla möjliga abstrakta saker. Kreativa och konstnärliga saker. Promenera och förundra och klura på omvärlden. Arbeta med olika teorier i tankevärlden osv. Gå till jobb/skola när vi själva vill, flex-tider is the way för oss då. Socialt och relations mässigt så behöver man en stor stabilitet. Men att det ser ut som en atom-bomb har smällt av hemma, är ju kanske inte sånt bekymmer om man är bizzy med något.


Vi är tidseffektiva och prioriterar på vårat eget sätt. Vi har abstrakta och egna problemlösningar som kan verka som grekiska för majoritets gänget, men det beror på att vi må se likadana ut på utsidan, men i skallen så skiljer vi oss åt då.. Om man har en abstrakt talang så ska man fila på den tills man blir exceptionell. Det här att man ska kvoteras in på uppgifter man är medelmåtta på är helt ideotiskt anser jag.


Tack vare NT's Jantelag så får vi ett helvete. Vi hålls tillbaka, pga att man inte får vara smartare än NT personer osv, det finns ju risk att dom känner sig dumma och man får dom att må dåligt. Det är bättre att utsätta oss för en utstuderad terror, tvinga oss att bete oss på NT vis, och all skit vi blir utsatta för.


Skräcken för olikheter, är slående för mig, där jag oftast hela tiden blivit bemött med misstänksamhet, när jag öppnat med barnslig o naivt inbjudande. En halv livstid har tagit ut det mesta av detta tyvärr, och kvar är förakt, misstänksamhet och bisterhet emot de andra då, vilket är himla synd, för det hade inte behövt att vara så.

Av Mikael - 1 november 2009 08:37

Jag får höra ibland att jag är en moral gubbe. Det stämmer ju, iom att alla lever efter en uppsättning värderingar, som kan summeras som individens moral. Konflikter uppstår ju när två individer har olika värderingar, eller ena inte orkar att uppfylla bådas förväntningar och värderingar.


Lojalitet är ju en sak som man kan debattera, och vikten av att hålla sig lojal till gruppen, familjen och i relationer. Teorin håller ju ofta ihop, och när man funderar över detta, så verkar det kanske inte så svårt. Men i praktiken så sviker alla, alla andra och sig själva hela tiden.


Värst är väl när man sviker sig själv, så att ens självbild blir skadad?! Sen i andra hand, ens lojalitet till dom man gillar.


Hur som helst så är etik o moral, värderingar och lojalitets uppfatningar bara något som verkar fungera i praktiken.


Det enda som praktiskt fungerar är kompromisser hela hela tiden, annars så slutar man helt ensam iom att både en själv och andra orkar inte leva upp till dessa, tillsynes enkla regler om hur man ska förhålla sig emot andra.


Eller?

Av Mikael - 1 november 2009 08:12

Jag läste en intressant artikel om drömmars funktion. För mig så vart det en vändning när jag läste litegrann om sömn vs minne. Samt började förstå lite om hur hjärnans minnesorganisering fungerar, tillsammans med ens egna organisering och funktionell planering i vardagen. Att ha nycklar, skor, telefoner, kaffekopp etc etc på samma plats gör att man inte behöver genomgå en omstrukturering i minnet för den nya platsen varje gång man går och sover. Det har hjälpt min skalle iallafall. Vilket ger en tid att "bränna in saker i långtidsminnet" när man sover istället. 


Sigmund Freud thought dreams were a window into our unfulfilled sexual desires. But the dreams of video game players suggest they have a more practical role: helping us to learn new skills.


"It really looks like if you're not dreaming about it, you're not getting better," says Robert Stickgold of Harvard Medical School, who carried out one of the video game studies.


The studies don't prove that dreaming about games makes players better. But they strongly suggest that dreaming and learning are intertwined.


Neither study proves that dreams make people learn better. They simply suggest that the two are correlated, and Ribeiro admits that the people who dreamed about Doom most could simply have been those most motivated to improve. But he says it is clear that dreaming and learning are intertwined.


"Most of the dream studies that have come out have been either just categorising what's in the dreams or seriously driven by Freudian theory," Stickgold says. "We try to approach it from a memory-processing perspective."


Källa: http://www.newscientist.com

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

Besöksstatistik


Skapa flashcards