Direktlänk till inlägg 18 november 2009

Signalsubstanser och andra missbruk

Av Mikael - 18 november 2009 11:58

Jag kollade förra veckan på ett program i serien Kysst av spriten. Där dom visade Sadia Oreland resultat om försök med råttor, otrygg miljö och alkohol beroende och konsumtion.


Sadia Oreland har i sin avhandling studerat uppväxtmiljöns betydelse för hjärnans utveckling och alkoholintag hos råttor. Resultaten bidrar till kunskapen om de individuella skillnader i hjärnan som har betydelse för sårbarheten för vissa psykiska sjukdomar. Disputationen äger rum vid Uppsala universitet den 7 november.


Samspelet mellan arv och miljö bestämmer individens särskiljande karaktärsdrag. Individuella skillnader i fysiologiska funktioner är av stor betydelse för sårbarheten för olika sjukdomstillstånd. Studier på människor har tidigare visat att traumatiska händelser under barndomen, såsom förlust av förälder, sexuella övergrepp eller misshandel, ökar risken för t ex depression och drogmissbruk. Trots detta är de bakomliggande neurokemiska mekanismerna inte helt klarlagda. Av etiska skäl är det inte alltid möjligt att genomföra studier på människor, därför har en djurexperimentell modell utvecklats för att studera uppväxtmiljöns påverkan på fysiologiska funktioner och beteenden hos djur.


Sadia Oreland har i sin avhandling använt en djurexperimentell modell, kallad "Maternal Separation". Genom att separera nyfödda råttungar under olika lång tid från mamman simulerar modellen en emotionellt trygg respektive otrygg uppväxtmiljö. Hon analyserade sedan förekomsten av signalämnena oxytocin, vasopressin och opioider samt bansystemet för serotonin i hjärnan. Dessa ämnen och system är viktiga för socialt beteende, ångest, depression och drogmissbruk.


- Den otrygga miljön leder till störningar i alla de bansystem som vi studerade hos den unga råttan. Vissa av dessa störningar verkar dock normaliseras i vuxen ålder. Trots detta kan ändå individen ha utvecklat en ökad sårbarhet för psykiska sjukdomar senare i livet, säger Sadia Oreland.


Källa: Uppsala univ.


Hand i hand så går säkerligen en massa andra olika problem, beroende på en massa variabler som spelar in i ens liv. Jag har spekulerat tidigare att jag (samt andra) har problem med Oxytocin och Vassopresin (ADH-hormon även kallat lol). Dom här två hormonerna är ju extra aktiva när du blir förälskad aka kär osv. Vilket skulle kunna ge en hum till förklaring varför en hel rad av Abc diagnostiserade har relations problem. Samt så är det relevant för just socialt beteende, så det är väl inte så långt därifrån att dra slutsatsen, att om det är trassel med denna funktion, så manifesterar sig det i problem i sociala relationer.


För Ångest och Depression; så är det allmänt erkänt nu att dessa beror på arv och miljö, där man har utarbetat en sårbarhets modell (precis som T.Ljungberg menar på att man också bör göra för Adhd m.m för att göra personen rättvisa). Säkert så har majoriteten av dem som fått en bokstavs diagnos i vuxen ålder, problem med ångest, och en hel del med mildare och svårare depressioner. Alla dessa individer vet att man för egen del, tar vilket halmstrå som helst för att slippa hamna där igen... men kanske så är man i stortsätt trasig för evigt när man sitter där.


Jag har försökt allt möjligt inom vissa ramar, som alkohol, droger, mediciner osv. Men endå så biter ångesten sig kvar runt hörnet. En sak till som har bitit sig kvar är detta begrepp att depression biologiseras i din kropp, och allt eftersom så behövs det inga yttre faktorer för att trigga den, utan det går som i en cykel. Inte deprimerad till deprimerad. Även om nu stress-ångest beror på just stress, så är den nu inte lika allvarlig längre om jag ligger på topp.


Något som man vet idag, är att kvinnor synkar sina mens-cykler till varandra. Det vore ju nu inget mirakel om detta gäller alla oss andra också, och andra hormoner, för hunger, sömn, sexuell lust, aktivitets grad, stress etc och säkerligen också ens mentala hälsa. Kanske är den rätta medicinen att umgås med andra som mår bra. Jag har det sista året testat att vara totalt isolerad 2 veckor i månaden, vilket inte har gjort det sämre åtminstone.


I våras så gick man ut med forsknings resultat som sa att; personer som är glada smittar av sig på sin omgivning. Negativa känslor smittar av sig också, men i mycket mindre utsträckning. Om jag skulle bara spekulera och gissa vilt så inverkar spegelneuroner i detta.


En iaktagelse är: Om man inte nämner Adhd, As, Ts diagnoser. Så ger en otrygg uppväxt tillsammans med ens genotyp en rad av kombinerade problem, mer el mindre beroende på hur mycket problem man utsätt för och hur mycket man tål i grund.


I vuxen ålder: Sociala umgänges problem, missbruk, ångest och depression, problem med exekutiva funktioner (minne, inlärning, koncentration etc), humörväxlingar och aggiterat beteende, sömnproblem, ämnesomsättnings problem osv osv osv...


Pratar man med vissa patienter. Så gäller inte forsknings resultat i detta, förutom vissa "poster-boys" inom neurospykatrins, och deras påståenden om att, de som är i behov av en abc diagnos, har andra vetenskapliga förutsättningar, och det är endast 100% biologisk orsak.


Det må ju så vara att vissa av patienterna inte orkar att bry sig, där jag tidigare har varit inkluderad då, där jag inte orkade att bry mig mera än att anta, att det är säkert likadant för alla andra som åker på samma diagnos som jag. Men det stämmer ju inte riktigt då.


Någonstans så är ju kanske problemen att det är just för många variabler att räkna in. Vissa "organiserade" patienter försöker ?hjälpa? genom att ge sin version av hur dom upplever och tror vad det är som orsakar. Det jag kanske misstycker om är att vissa av dem, antager att det är likadant för alla andra. Att ens lilla Adhd tag, är en social identitet, precis som sociala identiteter, som patient, läkare, psykolog och psykiatriker. Och detta ska ge dem en aktoritet och legitimitet att påstå att det är si och så för alla andra.


När man får en diagnos, så blir man (tvångs)ansluten som en (NP)F person, även om man nun inte vet det då. Det är inte så att man har ett subjektivt individuellt funktionshinder. Utan man blir medlem i ett kollektiv då. Dom får din och min talan, även om vi inte vill det. Det är på deras sätt, även om vi inte tycker som dom, och dom får utrymme i debatt och i det politiska rummet, även om vi inte vill det. Det är inte så att man kan göra ett demokratiskt val, utan man inkluderas med diagnosen då. Det här hade väl varit bra, om det hade varit en nyanserad hjälp då. Men den är väldigt enkelspårig. Även om NPF inte existerar i realiteten, så säger dom att det är så, sen är det inget mer med det då. Klagar man på detta gäng, som för min och din talan, så är man tokig eller scientolog. Och hur på vilket sätt, föringar inte dom oss på samma sätt, som myndigheter gör?


Det som barn till missbrukare väl gemensamt kan skriva på är att under ens uppväxt, ytterst skamligt att ha en alkoholist till förälder. Hela samhället och omgivning, hjälper ju till att dölja missbrukarens tillkortakommanden. Även i vuxen ålder så fortsätter säkert en hel del att slå ifrån sig, att man absolut inte skulle lida för några represalier av ens uppväxt. En stor del skuldbelägger sig själva.  


Det är mindre skamligt att vara biologiskt defekt aka ha en "genetisk åkomma", än att säga att man är barn till en missbrukare.


Genetik inkluderar endast ens grund ritning för ens organism. DNA => Kromosom => Gen i cell kärnan. Snarare så är det ett protein syntes fel, där mRNA kopierings processen störs, så att tRNA programerar cellerna fel. Och det är ju här miljö åverkan kommer in då.


Idag så tycker jag att neuropsykiatri med Gillberg, och Attention organisationen är lika reaktionär (och korkade enligt min egen personliga åsikt), som t.ex Lamarck's teori:


1809 gav Lamarck ut en bok med titeln Philosophie Zoologique, där han lade fram tesen att arterna verkligen förändras över tid, baserat på följande två observationer:


1. Ett djur förlorar de egenskaper som det inte använder, och förstärker de egenskaper som är djuret till nytta.

2. Ett djurs förvärvade egenskaper går också i arv. (Om du ligger på gymmet, så blir dina barn starkare utan att träna)


Lamarcks hypotes kom att motbevisas, med avseende på det faktum att han åberopade delvis falska observationer, men han hade ändå slagit in på det spår som Charles Darwin kom att fullfölja (i och för sig utan att därvid ha inspirerats av Lamarck).


Neuropsykiatri kändisar är ju mer utbildade än patienter, så dom vet ju att det inte är vetenskapligt försvarbart att påstå att ett psykologiskt fel beror pga enbart biologiska om det nu inte är så att det handlar om defekt DNA.


Idag där man har avkodat hela mänskliga DNA molekylen, så vet man ju att det är svårt att påstå att samma genetiska mutation ger ett fel hos en person, och inte hos en annan.


Majoriteten av abc diagnostiserade som jag känner till, saknar gymnasial utbildning. Dom saknak kunskap i biologi etc. Även om vissa vässar sina psykologi egenskaper, samt att dom självutnämner sig till experter av olika slag. Vad jag nu skulle ha för nytta av att vissa patienter går runt och håller föredrag om sin egen levnads situation går mig förbi då. Din situation är inte tillämpbar på mig och många andra.


Jag har varit inne på flera personers sidor, och säkert så har dom flesta muttrat om varför man inte lyssnar på dem, dom vet ju allt bäst osv, för dom lever med det bla bla bla. Det är som att säga att man är en bakteriolog bara för att man har bakterier i kroppen. Dom nollar er med rätta....


Försök med lite ödmjukhet, samt ifrågasättande av dig själv och vad andra påstår. För egen del så tycker jag det är otroligt skönt att ingen läser det jag skriver. Jag har allt för bristfälliga kunskaper om detta mer än att spekulera om detta, samt begrunda (säga hmm till då) av det som man får fram genom neurologisk forskning.


Man vet idag att om individen växer upp otrygg, så påverkar man individens neurologiska funktion, men denna fortgående påverkan, fortsätter ju att utveckla en negativt och positivt neurologiskt. Precis som en simpel muskel då, träna inte, minskad muskelmassa, träna, ökad muskelmassa. Det är inte något stagnerat svart el vitt som man önskar gärna. Saken är ju så också att det finns ju fler otrygga situationer än en alkoholist miljö.


Nog är det så att 95 stk av 100 personer får paraply begreppet Adhd liknande symtom när man utsätts för rätt mängd psykiska stressorer. 5 stk har andra egenskaper och andra förutsättningar, som ingen empati eller sympati (personlighets störning aka psykopat/sociopat). Psykopat är ju en fysisk realitet, och inte mental disorder då. Men det stämmer ju inte för oss andra. Även om allt är subjektivt. Det är ju inte så att vi saknar vissa basala funktioner och egenskaper som ses som en norm.


Om man slutar att vara träskallig, så kan man ju börja förebygga att ens protein syntes blir urfuckad av miljö-påverkan. Nånstans så är vi ju inte robotar i armeringsjärn, som man kan behandla som slit o släng varor. Någonstans så får psykisk åverkan konsekvenser fysiskt och psykiskt.


Nåja...

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael - 14 december 2016 05:53

  Värsta rysaren... Men dom trivs väl... ???

...

Av Mikael - 14 december 2016 05:39

  Man lär så länge man lever. Att totalt förstöra för sig själv, av det man struntar i, som socialt anseende för okända/?bekanta? riskerar ju att inte funka pga att *Dom funkar som dom gör. Spelar ingen roll vilken uppmärksamhet dom får. Nåja......

Av Mikael - 14 december 2016 04:49

En med: http://www.decision-making-confidence.com/somatic-narcissist.html   En med: http://www.dualdiagnosis.org/generalized-anxiety-disorder/ + covert Narcissist ?tendencies?   En med: https://www.psychologytoday.com/blog/both-sides-the-couc...

Av Mikael - 13 december 2016 22:19

   

Av Mikael - 13 december 2016 13:00

Fått ihop allt i huvudet tror jag faktiskt. cPtsd relaterat och Crazy högen. Vilket gör att det inte känns så brottom. Sover ikapp som Fanken... Vilket känns som det behövs. Måste säga själv, att jag känt mig själv, lite extra *tokig* (not crazy)... ...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

Besöksstatistik


Skapa flashcards