Alla inlägg under oktober 2009

Av Mikael - 27 oktober 2009 21:23

Det här är ju något som har varit ett gissel hela mitt liv. Varför jag har en hel bunt av sk mindre bra egenskaper.


Jag läste Hendrik Ragnevi's blogg (som är en av få som jag fortfarande läser), lite om just sopor, och lite om ordning. Många Adhd diagnostiserade och psykiatri har en relativt klar orsak, till varför att man ibland/ofta är en slarv katastrof. 


För egen del, som har krävt att få en omskrivning i akronym o diagnos djungeln så kan jag inte längre säga att -Jag har Adhd. För nånstans så tycker jag att det inte stämmer som orsak, till att jag fungerar i mångt och mycket precis likadant som adhd diagnostiserade personer. Fast man nu idag inte kan påstå längre att jag lider av några Adhd konsekvenser. Jag säger inte nu att jag har rätt, och alla andra har fel. För det kan ju vara så att jag lärt mig att kompensera för denna olust att göra trista saker, när man istället kan sitta och filosofera, skriva el läsa som är betydligt roligare. Jag har ju blivit bättre på att gnälla på mig själv utan tvekan (om man bara visste hur det lät i mitt skitzo huvud ibland lol).


Men jag glömmer att ta ny tvätt tid hela tiden, även om jag säger åt mig att ta ny, 2 minuter innan jag går ut. När jag är nere i trapphuset vid utgången, så är det som bortblåst. Så om jag ska ta nu tvätt tid så måste det bli ett litet projekt, som jag motvilligt företar mig. Själva tvättandet är det inget större problem med, mer än att jag ibland skiter i att sätta på sista tvätten som man (borde tvätta, men inte behöver lol). Nödlösning har varit att tjyvlåna min X-Sambos tvätt tid, eller lillebrors tid haha. Så det är ju inget jag dör av.


De 2 veckorna i månaden som jag har Vincent så är det leksaker överallt, för han e ju likadan som mig. Men vi städar bort bilar o annat varje söndag, så att jag slipper det en vecka haha.


Sop-påsar är ju ett jäkla gissel, vilket det är upp o ner med, iom att jag glömmer att ta dom till sunkiga sopstationen 30 m från porten. Så vid vissa tillfällen så har det blivit 3-4 stk, men det finns grannar som e likadan som jag, så det skiter jag i lol. På sommaren får man ju sparka sig själv i baken så att man kastar dom hela tiden pga stink varning (jag hatar sop lukt  o andra knep lukter), men vintern e ju balkongen perfa att lagra för ett par-tre dagar.


Jag gillar att ha väldigt lite saker som ligger i perferin och skräpar ner o irriterar så det är sällan jag har saker överallt, som tidningshögar som min mammis o mitt X var experter på att odla, till prydliga 30-40 cm högar. Jag har ett skåp för just sådant junk. Jag tror jag fortfarande har kvar tidningar från 1sta veckan som jag flyttade in, och jag har ingen brådska att städa bort dem, tillsammans med alla kartonger.


Någe som jag är otroligt bra på att damma ner + tappa hår som en hund lol, och även om jag inte har tyger, tidningar etc som alstrar damm, eller särskilt mycket elektronik, mer än en dator, en liten tv + kaffebryggare, så blir det damm överallt på bara några få dagar.


Disk är något jag hatar, så den ny-uppfunna italienska bröd talriken skulle vara perfekt för mig hehe. Helst skulle jag diska 1 gång per 10'onde år eller så. Även om jag nu diskar relativt regelbundet. Jag sköljer av alles och ställer på hög i disk-ho. Det är bara jag o Vincent så det blir inte så mycket disk. Han gillar ju alla städ grejjer, så man är ju bättre på det när han är hemma hos mig. Disk-maskin är inget som jag vill ha dock pga el-kostnad, jag bygger hellre på hög istället, så länge det inte luktar konstigt då'ra (som verkar vara en grej för oss mer el mindre motvilligt diagnostiserade med allehanda akronymer + familje medlemmar).


Köksluckor o ytor har jag nojja på att torka av, även om jag har lärt mig att slarva med dem, efter att levt med en "gnällis" i 15 år, så att man skitit i att göra någe i protest. Dörrar o lådor stänger jag hela tiden som Vincent öppnar, pga att jag tycker det är stökigt.


Men alla grejjer ovanför hamnar ju sekundärt beroende på hur mycket man är inne i sitt. Förutom mina blommor som får precis perfa omhändertagande med hus o logi + musik i alla smaker som blommor gillar Cool Dom växer så att det knakar m mig, säkert för att dom känner att jag gillar deras sällskap.


Detta att man går in i sitt, och är periodvis helt okontaktbar för omvärlden en liten stund, eller en längre stund beroende på vad man gör, är ju något som påstås vara orsakat av olika grader av Autism/Asperger. Jag har inte nämt detta speciellt för psykiatri, eller varit okontaktbar för psykiatri personal. Så det är ju inget som hamnat i några papper.


Men folk som känner mig vet att jag i samtal ibland bara försvinner bort i fantasien då. Samma sak är när jag håller på med det jag gillar, så blir jag helt avskärmad, och hör inte ens ljud omkring mig som är naturliga. Det är ju här som problemen med koncentration och fokus kommer in. I en skol-miljö där folk springer in o ut ur klassrummet, att det är spring utanför, att det är prat etc så skiftar koncentrationen till det nya. Än så länge har det inte varit något bekymmer, även om jag är relativt lätt distraherad. "Prov betyg" ligger på G++ till Vg atm, så det talar väl sitt eget språk då.


Men detta att man lever i sin egen inre värld, om man nu får vara ostörd ses ju som avvikande, men det är där som jag är mest högpresterande, så det är ju en väldigt positiv funktion för mig. Om jag får välja själv, så är det här "bubble läget" att föredra för egen del. Men det avbryts konstans av människor som rör sig runt en på ljud avstånd, pga att jag reagerar som jag gör, på aggresiva o offensiva röstnyanser, och på oroade och aggiterade röstnyanser. I ens synfält och "känslofält" (svårt å förklara, men dom flesta närvaro i samma rum, uppmärksammar man ju), så störs jag av olika uttryck av diverse känslor. Värst är när vissa får andra att må dåligt, vilket jag blir vansinnig på, efter att ha vuxit upp i den miljö jag har gjort. 


Tillsammans med plötsliga ljud, störande ljud, offensiva och jobbiga människor så störs jag konstant på allehanda sätt. Men jag tycker inte att man kan tvinga hela sin omgivning att fungera som man själv vill, så jag har lärt mig att ignorera det "mesta" av jobbiga saker för mig. Men vissa saker är helt omöjliga för mig att släppa, vilket kan förstöra en hel vecka om jag inte gör något åt det. Precis som dom med tvångs tics som måste stänga en dörr 3 gånger, eller något liknande.


Det är ytterst otroligt få människor som inte aggiterar o stressar mig på allehanda sätt. Och idag kan jag väl räkna dom på ena handen, utan tummen. Vilket är kidsen självklart + min lilla älskling. Men istället så oroar jag mig konstant för dom. För mig, att träffa någon förutom kidsen som verkligen inte stressar mig, är ett jäkla mirakel.


Om jag ser lite kritiskt på mig själv, så har jag hela repertuaren för alla akronym abc diagnoser, vilket gör att jag har ställt mig frågan -Hur illa det är med antingen mig, eller vuxna diagnos kriterier. Vad är det man diagnostiserar egentligen frågar jag för egen del, iom att det här hela kit'et är ju min släkts, familj och dom jag känner,  personlighets repertuar!? Dom flesta är ju inte ens påtänkta för en diagnos.


Vilket har fått mig att undra hur det ligger till med svårigheten att separera beteende som hör hemma i en diagnos, och ett naturligt och latent beteende?? Det är ju inte så att man bara kan peka och säga att där är ett ben, arm osv.


Teorin är ju faktiskt klockren, och det är mycket orättvisa påståenden emot DSM + andra diagnoser sätt. Det är kanske så att de som ska utföra praktiken + personer i fråga som har svårare att separera allt, samt detta att vissa amatörer, som kallar sig för journalister ska uttala sig i tid o otid. Men även duktiga journalister krånglar ju till det pga att dom också bara är människor.


Idag så är ju det skrivna journalist ordet sanning, även om det nu visar sig vara en total miss/osanning inom all massmedial bevakning. Inte pga att journalister inte får göra fel, men det att folk inte lyssnar på när en journalist säger lite senare: Att dom faktiskt hade fel i detta och gjorde ett misstag, precis som andra människor är felbara så är ju journalister det också. Det här, först till kvarn måste ju ge visa journalister ordentlig ångest, för om dom skriver fel, så sitter det, som en teologisk sanning i det kollektiva medvetandet, och sprids vidare.


Men som sagt, en liten osynlighets bubbla där man kan ta med dom man gillar, eller en devise som gör att man kan komma ur fas med rumtiden, så att man får vara själv skulle ju vara en helt otrolig uppfinning för mig.


Det kanske är dags för ett hus ute i skogen för mig. Jag känner att det positiva 1sta år, med den utveckling som varit för egen del, har stagnerat helt, och Ptsd panikstressen ligger på lur överallt. Om jag hade möjlighet imorgon så skulle jag flytta på en gång, men den möjligheten har jag inte alls tyvärr. För det handlar som vanligt om pengar. 


Antingen så är jag hur onormal som helst, eller så är det (som jag tror själv) så att jag är helt normal, men inte här då. Utan någon annastans.


En litet komiskt tillägg är att arkeologer och antropologer har funnit boplatser för HS Neanderthalis som ser ut som våra hem då lol. Det här var säkert en liten delfaktor som Leif med sin neandertals teori, att fråga sig själv vart våra gener kan ha uppkommit någonstans ifrån. Det kan ju faktiskt ha slunkit in lite stök-gener i våran DNA pol, som behållits pga att dessa samarbetar med andra egenskaper som är väldigt positiva för oss själva.

Av Mikael - 27 oktober 2009 17:50

Richard Dawkins som jag gillar till en stor del, och delar det mesta (men inte allt)av hans uppfattning av omvärlden, har varit ganska framstående i genetik och evolutions debatter, samt skrivit om Altruism. Oavsett om man tror på Kreationism eller Evolutions teori så måste ju personligheter utformas av någon funktion. Och då är ju genetik o evolutions teori ett intressant verktyg för förståelse.


Någonstans så har modern religion fått göra avkall på sagor om Adam och Eva. Engelsk katolskt kyrka säger i viss mån att det kan ju vara så att gud skapade universum efter vissa naturlagar och på den vägen är det. 


Dom profeter som har försökt att förmedla sin bild av universum och hur allt fungerar, så är ju Bahá'u'llah den som verkar ha försökt förklara det mest vettigt, och hela religions ideén om att teologi och naturvetenskap hör ihop, där man skiljer mellan sånt som skall förklaras med naturvetenskap och sådant som skall förklaras med teologi.


Det här med att göra avkall på någon religiös uppfattning har åtminstone för mig blivit svårare och svårare iom ökad kunskap om naturvetenskapliga ämnen, och teologiska kunskaper.


R.Dawkins gick på en katolsk präst och menade på att det är en jäkla dubbelmoral på kristna etablisemanget, som försöker både att behålla kakan och äta den, genom att säga att Gud skapade universum, för att sedan lämna det att utvecklas. Men kristna m.m har svårt att svälja att vi nu skulle ha utvecklats från en primat art.


Att man inte går hela vägen, och kör på den linjen, att en faktor som vi inte förstår skapade universum vid en viss tidpunkt, för att sedan låta det utvecklas på.


Många sätter sig otroligt centralt, i utvecklingen av universum. Problemet är ju bara det att vi är ett fjuttigt element som kan försvinna i historien helt utan att märkas. Det är med ödmjukhet och objektivitet är väl kanske inte en sådan omfattande egenskap hos folk. Vad det beror på kan man ju klura på.


På den korta tid som det tog för folk att missuppfatta mr Bahá'u'llah och det han förespråkade, att man ska försöka lägga fördommar vid sidan, och fungera tillsammans och ge alla samma rätt att leva drägligt. Dom fick ju till det att kvinnor inte ska ha samma rättigheter, hbt personer skall inte ha samma rättigheter osv. Samma trend som alla världs-religioner har genomgått.


Han fick ju inspiration av de andra profeterna, precis som dom före har/hade fått. Och dessa sju verkar ju vara lika som personer, med liknande värderingar i det mesta. Men det är ju väldigt svårt att veta nu, så långt efter att dom dött.


Han som person var ju ganska mångsidig, och jobbade med teoretisk matematik, precis som Einstein, med liknande teorier, om man ska lita på den historia beskrivning som finns om han.


Personlighets forskning kategoriserar in alla i olika typer av personligheter, och säger att det beror på ens genetiska arv, hur man fungerar, precis som allt annat som rör människors latenta egenskaper, som inte formas av kulturella och sociala värderingar. Någonstans så påverkas inte ens "Core-personlighet" som man har, och jag är väl ett levande exempel på det.


Sista 1.5 året så har jag haft tur att ha tid att läsa på om flera olika kloka personer/män som har tillfört otroligt mycket, utan att begära någonting tillbaka. Naturvetenskaps män, och profeter verkar vara väldigt lika varandra som personer, och med värderingar. Så någonstans så borde det ju inte vara så svårt att sammanföra allt på ett bräde, och komma överens om hur och vilken samlade uppfattning som är mest logisk och vettig.


Att vi är små obetydliga microber, som inte kan påverka nämvärt, men endå otroligt viktiga för helheten av universum. Den lilla tid man får, borde man väl spendera lite klokare, än att bara förstöra för sin omgivning?

Av Mikael - 27 oktober 2009 10:26

Man kan ju undra vilken grupp som kan claima vilket geografiskt område??


Om man kollar på Cro-mangnon's vandringar i Europa, så är det väldigt svårt att säga på vilket sätt, som olika grupper och genetiska tillhörigheter har vandrat och bosatt sig.


Samer har funnits här i norden allt mellan "sedan igår, tills för ca +8000år" sedan. Beroende på vem det är som forskar då.


Egentligen så är inga Homo Sapiens Sapiens mänskliga urinvånare. HS Neanderthalis som är utrotade var dom första Europeér. Och de som bodde i västra Euro-Asien var väldigt "människo lika" så att det är svårt att skilja dem ifrån HS Sapiens.


I hela kristna världen, så är den religiösa uppfattningen att människan är mellan 5500-10.000 år gammal. Och gud trollade fram Adam bla bla bla... Ur detta perspektiv, som då är teologiskt så måste ju Samer bli klassade som urinvånare. Men det är väl så att, åtminstone i sverige, så tillhör man fel genetisk grupp, så är man en sub-human....


Har läst lite bloggare, och kommentarer som säger olika på alla möjliga sätt. Samer är urinvånare, dom är inte det etc. 


Beroende på hur långt man går tillbaks i tiden så är ju ingen urinvånare. Så hela denna debatt om vem som är urinvånare el inte kvittar ju egentligen. Det här är ju en retorik som inte fungerar i praktiken.


Att samer inte har en egen självständig nation beror ju på svenskar och norrmän m.m som har tvingat på samer skatter, kristendom och svenska + norska sedan dom kom hit till skandinavien. Och tvingat sig på dem med sin ekonomiska och militära makt.


Vikingar som bodde här tills 1100talet packade väskorna och flyttade, varenda en. Vilket under en kort tid lämnade en lite geografiskt utrymme för andra grupper. Även om engelska kungar hade skandinavien som skatte-område. Här är lite årtal som är kul att veta lite om.


800-talet Lappfogde och skatteindrivare Ottar under kung Harald Hårfager berättar till kung Alfred England om ´dames´, tämjda renar, skridfinnar m.m Finnar är namnet på samerna.


1500 –talet Från mitten och slutet av 1500-talet får särskilda lappar med sedvanans rätt bruka särskilda områden/marker s.k skattelandsinnehavare. Skattelandsinnehavarna kunde dock inte förhindra ett nybygge på deras skatteland.


1576 ,1586,1594 och 1595 Lappbyn Tingevara (Talma och Saarivuoma) skattebelagd till Sverige av Altevand, med hänsyn till bland annat fiskerätt inom sommarbetesdistrikten i Norge.


1591 Upprättar lappfogden Nils Oravain en skiss över Torne Lappmark, Joestincks skriver på holländska en förteckning i en handling i sjöfinnarnas fjordar.


1595 Carl Raaf upprättade en förtecknad mantalslängd.


1598 Extrakt av Hans Ohlssons relation om finneskat som Sjöfinner give svensken och Ryssen


1600-talet började kronan att uppmuntra uppodling av Norrlands inlandoch ansåg att jordbruk och renskötseln kunde bedrivas på samma marker och områden utan att störa varandra.


1602 En förbättring av skatteuppbörden i lappmarken ville åstadkommas, då utfärdades: ”ordning på then skatt lapperne utgöra skola”.


Den nya skatteordningen skulle tillämpas på allt, fisk, renar, vildrenar och skinn. Skatteordningen kom dock bara delvis att tillämpas p.g.a att statsmakten ansåg den vara för betungande för samerna. Kronan ville också att samerna skulle bli mer bofasta p.g.a de politiska komplikationerna som gränsflyttningarna innebar.


Kronan var också orolig att samerna skulle flytta ur riket, så istället erbjöd Kronan samerna i grannländerna att flytta till Sverige mot några års skattefrihet. Liknande erbjudande skedde från både danskt och ryskt håll.


1607 Birlkarlarnas handel med samerna blev väsentligt inskränkt och handeln blev hårt reglerad av bestämmelser. Bestämmelserna tillkom på Kungens önskan att minska handeln mellan samerna och annan part än Kronan. Skatten, som samerna fick betala var personlig och beskattningsgrunden var skattlappens ekonomiska omständigheter. Fogdarnas (skatteindrivarnas) handelsmetoder kunde liknas med utplundring, vilket medförde klagomål av skattelapparna.


P.g.a oro att skattelapparna skulle flytta ur landet, för att slippa skattepålagorna, avsattes de alltför bryska fogdarna.


1608 Dokumentet ”Mantall widh westresiön” 1608-1609 av Balzer Bäck


1620-1641 Lappmarkskatten utarrenderades för Kemi och Torna lappmarker, till borgmästaren i Torneå och hans bror. Ett förbud rådde mot att göra större förändringar i skattebeloppet per mantal. Arrendatorernas ersättning var ett privilegium på lappmarkshandeln. Under arrendetiden minimerades skattebördan hos samerna.


1642 Haxepalkan tillkom.


1660-1709 Oenigheter förekom mellan nybyggarna och samerna p.g.a nybygges anläggningar och Tornedals- böndernas fiske.


1670 Det gjordes upp ett förslag om till jordebok för Ume lappmark. Landshövding Johan Graan redovisade sina idéer i skrivelsen: ”Till KM: t från Landsh J G ang Jordebok, Lappmarkernas avritning och Population”. Statens intresse för bergverken var stort, samer med dragrenar var tvungna att arbeta i bergverken. Graan förändrade tvångsarbetet av samer i bergverken mot att körslorna skulle ske frivilligt och mot betalning. Landshövding Graan ansåg att lappmarken skulle ”kunna besättas och populeras”. Graan ville att en jordebok skulle upprättas för att få en bättre kontroll över samerna. Med hjälp av jordeboken ville man se hur landet var beskattat, hur skatterna bör delas upp på var och en, kartlägga de olika resurserna och att få insyn och kontroll på samernas oklara landindelning. Med hjälp av dessa kunskaper, ville man bilda sig en uppfattning om var man kunde placera nybyggare. En jordebok upprättades över Ume lappmark. Samerna uppmanades att sluta att flytta mellan olika platser, de skulle ha permanenta boplatser. Avsikten var att få ett slut på permanent bosättning i Norge och flyttningar till kustsocknarna av lapparna som betalade skatt. Nybyggsverksamheten var inte den viktigaste faktorn i lappmarkens ekonomiska utveckling, utan det var kombinationen bergverk-rennäring.


1673 Samer förutsätts huvudsakligen att försörja sig på renskötsel. Nybyggarnas förutsätts försörja sig på jakt, fiske och några kreatur. Enligt detta synsätt skulle konflikter mellan samer och nybyggare undvikas. Nybyggarna utlovas 15 års skattefrihet i skattskriven lappmark. Nybyggarna var också tvungna att köpa fiskevatten och andra nyttigheter av skattlapparna. En ny sockenindelning tillkom med nya lappmarkförsamlingar: Jukkasjärvi med Enontekis som annex, Jokkmokk samt Lycksele med Sorsele i kapellag, Kautokeino med Utsjoki som kapellförsamling, Kuusamo med kapell i Enare och Kemiträsk. Den nya sockenindelningen var en stötesten i kopplingen mellan prästernas avlönande och lappskattereformen. Utgiftsposterna var kostnader vid kyrkliga förrättningar och lapsktalande tolkar. Målsättningen med verksamheten var att kristna samerna och att få bort all vidskepelse och avgudadyrkan.


1673 Skattelättnader till nybyggare som flyttar till Sápmi.


1673 ”Lapponia” av Johannes Schefferus, den första monografin över samerna.


1681 Lagmansräntan tillkom 1690-talet Kolonisationen var ej så utspridd ännu, längst hade den kommit i Torne lappmark.


1695 En lappskattsreform tillkom den var gällande ända fram till 1928. Skattereformen innehöll fyra olika skattetitlar: Årliga/Huvudräntan. Den tyngsta skatten som motsvarade skatten på 1500-talet. Tionden. Skulle enligt 1602 års skatteordning ersätta även de andra skattetitlarna, men den kom snart att ingå bland de andra skattetitlarna. Haxepalkan. Det var en transportavgift av skattepersedlar vid inleverering till Stockholm. Lagmansräntan, var i samma storlek som Haxepalkan t ex handskar eller ett par lappskor. Lagmansräntan togs bort senare, samma år. ”Kongl Majt:s” utökade löftet om lappmarkernas bebyggande med en upprepad 15 års skattefrihet i skattskriven lappmark. Den 8 juli infördes en instruktion för lappfogdarna, som lappfogdarna skulle rätta sig efter. Varje lappby skulle skattläggas, och skatten skulle fördelas på byns medlemmar, efter förmögenhet och övriga omständigheter.


Skattlapparna skulle skatta till den lappby, där de var skrivna vilket gjorde att flyttningarna mellan byarna försvårades. Beskattningsgrunden skulle utföras ”av den mark som var och en lapp, kan ha till renbete, fiskeri och djurfång”. Skattereformen förutsattes av att lapparna hade skattland.


1695 Officiell jordeböcker för lappmarkerna upprättades innehållande land och fiskevatten


1730-1765 Rennäringen utvecklas mot en mer extensiv nomadisk med större renhjordar. Intressekonflikter förekom om skattelanden och om samernas näringsutövande.


1732 Carl von Linnés Lappländska resa


1732 Jokkmokks och Åselelappskolas påbörja sin verksamhet


1738 Pehr Fjellström eller Högström??ger ut svensk-lappsk ordbok


1740 Samerna fick ägande förfogande rätt över sina renbetesmarker.


1740 c:a Missionären Johan Zelberg förstörde fem seitar vid Saivo offerplats. (”Beskrifning”-Pehr Högström, 1747)


1743 Arjeplog lappskolas påbörja sin verksamhet 1743 9 sept Den svenske östlappen Lars Petersen från Jukkasjärvi vittnade till Peter Schnitler om bland annat vikten i att flytta mot norska kusten med anseende av bete, flykten för bromsar och insekter


1744 För att de svenska flyttsamerna skulle få nyttja de norska sommarbeteslanden, skulle de skaffa sig en ”böxel seddel”, bygselseddel. En böxel seddel var ett slags arrendekontrakt på den mark som samen avsedde att nyttja, förutom arrendekontraktet skulle en avgift också erläggas. Samerna brydde sig dock inte om att skaffa sig en böxel seddel eller att betala en avgift. Detta år hade inte samerna betalt någon skatt, de senaste fem åren.


1744-1820 Jukkasjärvi lappskola


1746-47 Gällivare gamla kyrka uppfördes


1748-1818 Föllinge lappskola


1749 fastställdes "Lappmarksgränsen" som uppdelade Norrland i ett västligare område för samers och ett sydligare område för nybyggarnas bruk av marken.


1750 Skattelappar fick ej inneha skattland i mer än i ett rike. Hade ett skattland hamnat på båda sidorna om en statsgräns, fick skattelands ägaren välja nationalitet. På detta sätt ville man skilja på norska respektive svenska undersåtar.


1750–1800-talet Inga skillnader för flyttningen eller de trakter som utnyttjades finns under tidsperioden 1750-talet till mitten på 1800-talet. Under de 20 senaste åren har de flyttande hushållen ökat från 70 st till 100 st.


1751 Statsgränsen mellan Sverige och Norge drogs, s.k gränstraktatet


1755 Samisk bibel nya testamente i en blandning av Ume-, Lule och sydsamiska


1756-1850 Gällivare lappskola


1760 Lappfogden fick rätten att besluta i rennäringsgrågor inom distrikten


1780-1809 Nybyggarverksamheten ökar.
Samernas rörelsefrihet begränsas; de fick inte uppehålla sig inom ett visst avstånd från nybyggarna.


1781 Denne Mand var Jens Holmboe, siden Aaret 1781 ansat som Foged over Senjens og Tromsø Fogderi i Nordlandene, Blandt disse fandt han især to, Bardo- og Monselvdalene,hvis Frugtbarhed og herlige Beliggenhed bestemte ham til at arbeide paa at faae dem beboede; men at formaae nogen af Fog-
deriets Beboere til at forlade Søen og nedsætte sig i Dalene, for at drive Jordbrug, var ikke at tænke paa. Han forskrev derfor
 i Aaret 1787 nogle brødløse Huusmandsfamilier fra det sydlige Norge, og overtalede disse til at nedsætte sig i Bardodalen, paa
de Vilkaar, at han forstrakte dem med Alt, hvad de, som fattige Nybyggere, behøvede at begynde med. Da Regjeringen blev underrettet herom, fik han sine første Forskud godtgjorte, og Tilladelse til at forskyde disse Folk endnu mere for offentlig Regning. Men der mødte adskillige Omstændigheder, som forvoldte, at Nybyggerne stode paaveje at flytte derfra igjen, dersom de ikke hastig og kraftigen bleve understøttede.


1789 2-4 juli Kart Ramms resa till Bardo, och han bodde nära ett ”finnetelt” och omgavs av många ”dyr”. ”Finner” uppehöll sig i norska fjäll om sommarn och på vintern i angränsande svenska fjäll . De behövde en båt för överfart av Bardoeleven vid Bardojorden (nu ligger gården Eggen, Elvevold og Bangen). Båten var hit transporterad med ett ”dyr” över fjällen. Det fann inga spår av ”mensker” endast fotstigar efter ”finner” som höst och vår vandra mellan svensk- och Norsk fjäll. Platsen är mot Altevann mellan Saetermoen vid mynningen av Gutturjohka som rinner i Bardoelv
 
1800-1861 Lars Levi Laestadius, prästvigd 1825 och arbetar bland samer i Arjeplog, 1826 flyttar han till Karesuando, 1849 verkar han i Pajala


1804-1870 Lapp-Nils (Nils Jonsson): en jämtländsk storspelman


1809 Statsgränsen mellan Sverige och Finland drogs, delade Enontekis socken i en svenska och finska del.


1826 Gränsavtal mellan ? och Ryssland
1826 Lars L. Laestadius tillträder som kyrkoherde i Karesuando församling


1840-1878 Nomadernas förändrande markanvändning ökade utrymmet nybyggarna, vilket förde med sig att allt fler nybyggare slog sig ner.


1841 Enligt amtmannens skrivelse: Renantalet har ej stigit p.g.a svåra vintrar, misslyckade kalvningar, vargangrepp och åverkan från människor.
Renantalet var högst 200 st per hushåll och den totala renmängden beräknades vara mellan 15-20 000 st. Norska bebyggelser har tillkommit i Balsfjorden, vilket har lett till att samernas flyttvägar har blivit avskurna. Balsfjordens bofasta klagar på skador på äng, åker, skog samt nävertäkt. Nomaderna klagar över tjuvskjutning av deras renar.


1843 Ett kommittéarbete påbörjades detta år, som senare utmynnade i 1883 års faelleslov (förordning, renbeteslag).


1845 Laestadianska väckelsen börjar i Karesuando


1849 Lars Levi Laestadius flyttar till Pajala 1852 Ryssland förbjöd norska samer att utnyttja vinterbetet på den finska sidan av gränsen. Finland ansåg att renbetesmarkerna började bli otillräckliga, den största orsaken till detta var att de norska samernas renhjordar ökande kraftigt. Frågan diskuterades länge av regeringarna vilket till slut ledde till att Ryssland stängde gränsen. Situationen blev svår för de norska samerna (Kautokeinosamerna), som behövde renbetesland till sina stora renhjordar. Detta ledde till att många Kautokeinosamer flyttade till Karesuando och registrerade sig som svenska undersåtar och på så sätt kunde de fortsätta att utnyttja de finska renbetesmarkerna. Utflyttningen pågick under åren 1852-1870-talet. Totalt flyttade 184 st personer till Karesuando och 26 st till Skjervöy (vid kusten). Många flyttade till Jukkasjärvi och Gällivare socknar.


1854 Sameförfattaren Johan Tuuri föddes 1854-03-12


1861 Lars Levi Laestadius avlider


1866 Lars Jansson Sikku flyttar från sitt tidigare området Balsfjord nu till Altevann med 3-4 000 renar


1866 Mikkel Nilsson Inga föddes, den äldsta sonen till Nils Mikkelsson Inga f.1840 g. Susanna Niia f.1840


1866 29 maj Den andra svensk-norsk lappkommissionen tillsattes som det heter ”behandla lappfrågan” Förhör av lappar/bofasta utfördes på sommaren och skrevs som protokoll. (se 1897, 1871)


1867 Svensk regering presenterade förslaget Renbeteskommission för högsta domstolen, HD. Delar av HD menade att orsaken till striden mellan fastboende och flyttsamerna var ofullständigt.


1869 Tillägget till 1854 handling om beteslov inom Norge med förbudet för svenska samer att föra in finsk ren till Norge.


1870-> Svenska flyttsamen Tomas Jonsson Påve (1827-1912) och läraren Johan Martin Isaksen, Sandstrand, f. I Kila, f.1849 utför laestadiepredikan


1871 Den andra svensk-norsk lappkommissionens betänkande återfinns i Kungl. Maj:ts prop n:o 8 till 1897 års riksdag 1873 ”Lappland och lapperne” skriven av G. Von Dübens ges ut. Innehåller bland annat vikten om att svenska lapparna flyttar mot norska kusten med anseende av bete, flykten för bromsar och insekter


1872 13 april Nils N:son Skum föddes


1883 2 juni En förordning utfärdades rörande de lappar, som med renar flytta emellan de förenade konungarikena Sverige och Norge”. Förordningen skulle gälla i 15 år men kom att förlängas hela unionstiden. Förordningen innebar att: Samerna ska kunna flytta från det ena till det andra riket enligt tradition. De har samma rätt till jakt och fiske, som landets invånare Vistelsen i det andra landet var begränsat till maj-september, men fjäll som låg vid riksgränsen fick dock användas året om till renbete. Om flyttningsleder har blivit avskurna ska staten gör dem tillgängliga igen. Om skador inom betesdistriktet uppkom, skulle renägaren stå för skadersättningen. Om ett distrikt innehade för många renar, kunde amtman eller landshövding hänvisa renägarna till ett annat distrikt.


1886 Lagen angående de svenska samernas rätt till renbete, jakt och fiske i "de af lapparna afsatta land" i Sverige och utvidgningen av samernas åretruntmarker tillkom, den första rennäringslag eller renbeteslag. Åretrunt marker reglerades mellan renskötande samer och enskilda markägare som bedrev jordbruk.


1886 De renägande samer blev skyldiga att märka sina renar enligt Häradsrätten fastställt renmärke, renmärkeslagen.


1888 Gränspärrningen mot Ryssland för svenska renar, vilket ledde till att ett 60-tal personer, däribland stora renägare, flyttade till Saarivuoma (Jukkasjärvi). Inflyttningen till Saarivuoma ledde i sin tur till en utflyttning av Saarivuoma-samer söderut. En ny rennäringslag tillkom.


1890 hade antalet nybyggare fyrdubblats i Lappland jämfört med år 1800.


1895 Gustav Mikkelsson Inga äldste son till Mikkel Nilsson Inga föddes av fru Ingrid O:dr Päiviö som är Nils N:sons 1:a kusin. Ingrid O:dr Päiviö far är Ole Henriksen Päiviö 1823 20 feb- 1895 15 sept som gifte sig i Kautokeino 1841 med Inger T:dtr Skum 1820 31 okt. Inger T:dtr Skum är Nils N:son Skum faster.


1895 Ripfångst med nät förbjuds i Norge, utbrett jaktmetod i öarna


1895 Samiska bibeln trycks


1897 Den andra svensk-norsk lappkommissionens protokoll publiceras som bil.24 i 1897 års norska lappkommissions Indstilling av år 1904.


1900 Farmor Ingrid O:dr Päiviö, (1865 18/4-1900 11/6), efterlämnar min far, Gustav Mikkelsson Inga är då 4 år.


1902 Riksgränsbanan Kiruna-Riksgränsen blir klar


1903 Den första samiska bibeln ges ut av nya testamente


1903 Farbor NilsTomas Inga föddes näst äldsta sonen till Mikkel Nilsson Inga och fru Helena Påve


1905 26/10 Renbeteskonvention, s.k Karlstadkonventionen att av humanitära grunder förpliktigar sig att bägge rikena beaktar kodicillens omnämnda rättigheter som sedvanerätt för flyttlapparnas bästa i annat rike. Unionsupplösning mellan Norge och Sverige.


1906 I stortingets sammanträde 6 dec uttalar sig Saba, själv härstammad från fjällappar: Beskriver naturliga renvandringen som är beroende av norska kusten. Karlstadtrakatet bestämmer att de svenska fjällfinnar inte skall komma till norska kusten före den 15 juni. Men vi vet att renen inte bryr sig om Karlstadtrakatet utan när maj månad inträder, renkalvens månad, då kommer renen mot norska kusten. Följer inte fjällfinnen efter så kommer renen ensam till kusten.


1912 Kiruna kyrka uppförs, arkitekten heter G.Wickman


1913 Reform för ambulerande, (nomadiserad nomad skola), samisk skola för 8-14 åriga samebarn 1913 Renbeteskonvention


1915 Sameförfattaren Johan Tuuri lanserar –En bok om samernas liv, Muittalus samid birra 1915 Riksgränsbanan Kiruna – Riksgränsen blir elektrifieras


1915 22 april Epoken med kemiska krigföringen som stridsgaser påbörjas av tyskarna, Fritz Haber:s upptäckt, testas mot Frankrikes soldater i Flanderna som tog ihjäl många soldater.


1916 Boken Kåtornas folk-Ester Blenda Nordstöm, 1891-1948, kom ut år 1916. EBN flyttade med Saarivuomalapparna från ÖvreSoppero till Darffaljaure. Levde med flyttlaoarna under under 18 veckor, hon var lärare i kåtaskolan i Darffaljaure med 14 samebarn.


1918 Första s.k lappriksdagen sedan 1937, 1948


1918 Hungersnöden i bl.a Tornedalen


1918 Första världskriget bryter ut mellan Jugoslavien och ???.


1919 5 feb Renbeteskonventionen, med stora förändringar för svensk renbetning på norsk sida. Norska staten vill därmed medverka till att den svenska renskötseln på norsk sida helt upphör med avsikt att tillåta endast rennäring för norska samer. Betesområden som avstängs för svensk renbetning är Stallonjarga (Hjertind), Gratangen, Storheimen, Lakselvsdalen, Andersdalen, Tromsdalen, Liveltskaret och Snörken, Senja och Kvalsö. Böter för olovlig betning blir vanlig mot flyttsamer inom olika distrikt. (se vidare 1936, 1940)
1920 -> Könkämä-samer flyttar till Lainovuoma, Saarivuoma, Talma och Sirkas söderut


1924 Örnen fridlystes


1927 Lodjuret fridlystes


1926? Familjen Kansa lämnar Stallonjarga och Saarivuoma och flyttar till Leavas med hela familjen och renhjorden.


1928 De grundprinciper i lappskatten som fastställdes 1695 upphörde formellt att gälla.


1928 En ny rennäringslag tillkom.


1930 Gustav Mikkelson fru Margit P:dtr Nutti 1901-05-26-1930-04-05 dör, Dotter till Per J:son Nutti 1862-09-01--1934-01-21 s.167 i Karesuando samesläkter


1920-talet Stormyrbotn, Harjangen och Stordalen sommarbetesområden som upphördes att utnyttjas av gruppen som slutade eller flyttade till Laevas med sin renskötseln. Stoor, mm. 1920-talet Stormyrbotn, Harjangen och Stordalen sommarbetesområden som upphördes att utnyttjas av gruppen som slutade eller flyttade till Mellanbyn med sin renskötseln. Nutti mm.


1933 Gustaf Mikkelsson Inga gifter sig med Anna Matilda J:dotter Nutti i Lannavara


1933 Norsk rennäringslag


1934 Tomas och Ellen Påve började flytta i Duoddaras/Salvaskaret –distriktet och Talma (Talma Sameby, sid. 48)


1935/1936 Katastrofvinter för renskötseln då renbetet var uselt


1936 Fjällnära skogsbruk påbörjade inom fam. Mikkel Nilsson Inga:s vinterbeteslandet i Maltosrova


1936 Mikkel Nilsson Inga började flytta i Duoddaras/Salvaskaret-distriktet och Saarivuoma( Talma Sameby, sid. 48 )


1936 Sameförfattaren Johan Thuuri avlider, (1854 12/3-1936)


1937 S.k lappriksdagen anordnades i Arvidsjaur


1937 Jukkasjärvi sameförening konstituerar sig inför landsmötet, "lappriksdagen" i Arvidsjaur


1939 Andra världskriget bryter ut och medför att Saarivuoma samerna undvek att utnyttja den västra delen av Altevand-distriktet, detta leder till sammanblandning med Lainovuoma-renar. Oprövat med nyordningen att samebyn hade stor gemensam renhjord i ostligare delen inom distriktet.


1939 Andra världskriget startar


1939 Kriget påverkar knappast renskötsel inom Salveskardet-distriktet för Talma sameby


1940 Andra världskriget gör att familjerna stannar vid Kiepanjaure då renarna är i sommardistrikten med renskötarna.


1940 Johan Nilsson Partapuoli började flytta i Duoddaras/Salvaskaret –distriktet och Saarivuoma ( Talma sameby, sid. 48 )


1940 Sommarland: Jaffodieva Vinterland: Gustav Inga Mikkel Inga, Nils Tomas Inga, Johan Olsson Svonni, Johan Partapuoli, Anders Olsson Svonni, Tomas J. Påve flyttade till Vuoskojaure efter detta år


1942 Samernas Folkhögskola startar i Sorsele för att 1945 flyttas till Jokkmokk


1943 Jakt på lodjur blir tillåtet efter fridlysningen 1927.


1944 Statsgränsen mellan Finland och Ryssland drogs


1945 Andra världskriget upphör


1945 Samernas Folkhögskola startar i Jokkmokk


1945 Same Ätnam organisationen bildas


1946 Tvångsförflyttningar från Könkämä-sameby till bl.a Talma


1948 S.k lappriksdagen anordnades.


1949 Renbeteskonvention


1950 Begränsningar av svenska flyttsamers renbetesområden med hänsyn till norska jordbruksintressen


1950 Svenska Samernas Riksförbund, SSR bildas


1951 Nils N:son Skum avlider


1961 Renbeteskonventionen från år 1949 säges upp av norska staten


1963 Jag börjar i Nomadskolan i Lannavara och är inkvarterad hela läsåret. Hemresa skedde för längre loven


1966 Vargen fridlystes


1968 Altevand-domen dömer flyttsamernas nyttjande rättigheter som under åtminstone 3-400 år bedrivits inom distriktet och detta medförde att kravet på ersättning uppfylldes för bland annat förlorade renbetes- och fiskerättigheter


1969 Järven fridlystes


1971 En ny rennäringslag tillkom.


1972 Den uppsagda 1949 års Renbeteskonvention under 1961 förlängs till 1972


1972 Renbeteskonvention med 30 årig giltighetstid förhandlas fram


1973 Gustaf Mikkelson Inga dör 7 februari i sitt hem i Övre Soppero


1978 Norsk rennäringslag


1988 Mor Anna Matilda Inga avlider i Kiruna lasarett


2005 1 maj börjar den nya konventionen att gälla för den gränsöverskridande renskötseln.


Avtalet är inte påskriven, inte i alla fall februari 2005, annars kommer 1751 års Lappkocill att gälla.


Källa: http://www.same.net/~nanders/sida3.htm

Av Mikael - 26 oktober 2009 15:04

Så länge som olika nationers historia har skrivits ner, och kunnat återläsas av senare generationer som har man kunnat läsa om olika grupper som hatar andra grupper.


Så länge som människan har funnits så har vi säkerligen kategoriserat in allt i våran omgivning. Djur och natur har kategoriserats in mer eller mindre fel ända tills vår moderna tid med DNA teknik.


Nationalitet: Geografisk plats aka nation som man är född på, och får ett automatiskt medborgarskap.


Etnisk tillhörighet: Gen'etisk o kulturell grupptillhörighet.


Nationalitet kan man ju byta, vilket är en positiv egenskap som amerikanare har förstått. Om du får uppehålls-tillstånd i Usa så är du "En av dom". Etnisk bakgrund får man ju dras med hela livet.


Nu när vi kan kategorisera oss själva släktvis korrekt så kanske mam ska organisera DNA test för 6 miljarden, och sen kriga till siste man istället? Det här är ju en idé som säkerligen otroligt många skulle gladerligen "hänga på".


I Sverige så, av alla som jag träffat, vilket har blivit en hel del. Så har väl 90% varit rasistiska emot andra grupper. Män som Kvinnor är lika rasistiska när det gäller, eller rättare sagt rädda för olikheter och det som är annorlunda. För det är ju det de handlar om. 


Man säger att vanligt "fot-folk" inte är rasistiska i Sverige, utan att det är regering och andra politiska intressenter som är rasister, och uppmuntrar till fördommar. 


Jag har vuxit upp, och blivit matad med hur *otroligt fantastisk sverige* är, och hela min uppväxt var som att surfa igenom en otrolig propaganda kampanj för svenskar, av svenskar. Problemet är bara att jag och mina syskon har fått sida vid kanten och tittat på den hära, "fantastiskt perfekta och solidariska gemenskap" <--(Sarkasm så det smäller om det).


Jag har tidigare trott att det handlar om att man vuxit upp i bottenskiktet av socialgrupp 3, och att farsan söp mestadelen av min uppväxt. Det spelade givetvis in, det också. Men någonstans nu i vuxen ålder, efter att jag har hunnit läsa ikapp mig ordentligt, av europeisk och svensk historia, så har insikten kommit krypande tillsammans med den kunskapen  om genetik, populations genetik, sociologi, psykologi o teologi. Samt levt i svenska samhället som vuxen i 19 år.


På farsans sida så har vi Samiskt släkt, och morsans sida har vi ingen aning. Men det skulle inte förvåna mig det minsta om det är finsk-ugriskt eller samiskt för 100-200år sedan. Egentligen så borde det ju inte spela någon roll, men det har hämmat mig och mina syskon hela livet. Det tar en mili-sekund för ca 60% av dom jag möter, för att dom hatar mig otroligt mycket direkt. Bara av att titta på mig, innan dom ens fått ur sig ett -Hej. Tyvärr så ser jag ogillande, hat o misstänksamhet i andras beteende, blick och kropps språk, lika snabbt som dom ogillar mig.


I Sverige så är det ju ett otroligt minus att vara Samisk. Svenskar tycker ju att vi ska slängas i gas-kammaren i Hitler mané.  Åtminstone vissa loser svenne => Jimmy Åkesson. Personligen så skulle jag inte reflektera en sekund om någon hällde en dunk bensin över han och tände på. Så det går ju bothways med ogillandet.


För samisk del, så har man hela tiden, i ett historiskt perspektiv varit passiv, eftergivande och kompromissande emot ny-svenskarna (dom som haft sin släkt här i futtiga 750-300år). Ibland så undrar jag om man inte ska börja skjuta hej vilt runt omkring sig, för att ge tillbaka det man blir utsatt för?? Men "dum" som jag är, så gillar jag att man kompromissar och försöker komma överens med sin omgivning. 


Idag efter att ha fått umgås med dessa *ny-svenskar* som hatar allt och alla, med mig och min familj inkluderad. Så har åtminstone jag tröttat på hat-packet. Det är otroligt svårt att inte själv bli bitter och hatisk tillbaka på dem. '


Det är ju inte så att det nu endast är svenskar som är misstänksamma och fördomsfulla. Utan människor i alla olika etniska och nationella grupper har säkert en 30-40% del som hatar alla andra. Kanske en idé vore så att man avdelade ett stort "slagfält" åt dem, så kan dom döda varandra till siste man, och så för siste man ta livet av sig. Så slipper vi dessa extremt hatiska, misstänksamma och destruktiva personer?


Med tanke på hur olika syskon blir, så köper jag inte det riktigt att man kan informera bort fördommar. Utan tror att det ligger närmre till hands för vissa personlighets typer att vara rasistiska och hatiska. Om man ser till modern evolutions teori så är det ju ingen vinning i att tycka illa om sin egen art, på våran nivå av medvetande och kunnande.


Det är egentligen inte svårare att, en viss del av människor väljer att ställa till ett helvete för andra. För oss andra då, vad ska man göra??  Det leder ju ingen stans att hata dom tillbaka dubbelt så mycket. För det finns väl inget som förstör ens sinne mer än hat och bitterhet.


En tråkig sak i sverige, är ju inte bara de "svenska rasisterna", utan även minst lika många av dom som är ny-inflyttade är ju rasister och hatar både svenskar och andra nationaliteter.


Jag tror inte det här är något skillnad framåt. Utan det kommer att se likadant ut om 2000 år framåt, om vi nu inte har hatat ihjäl varandra. Historisk sett så har vi hatat varandra verkligen passionerat och innerligt, och de som verkligen är bäst på att hata, framställs som hjältar. De sista 200 åren av svensk historia är ju full av dessa hatande hjältar, så att det kommer nu som profilerar sig i massmedia och politiskt är ju inget större nyhets värde.


En fråga som jag skulle vilja få svar på, är hur många det är som anses som avvikande och abc-diagnos'iga pga ens etniska bakgrund. I Sverige så är det väldans svårt att veta vilket "etnisk" bakgrund man har, iom att den enda som har accepterats ordentligt är tysk-svensk (germansk).


Enda sättet att undkomma denna misstänksamhet, fördomsfullhet och innerliga hat, är väl att flytta ut i ödemarken?.... Jag skulle gilla att bo i Is-björns land helt klart. Lagom temperatur, fin natur, o snygga tjejer hehe.




Av Mikael - 18 oktober 2009 09:18

Ofta så får man läsa på bloggar just det. Har du ADHD, testa dig här osv, så har man några löjliga test för det.


Grejjen är så att det är lite mer komplicerat än så. Det är ju inte så att man kan göra ett fråge-prov, och få MVG på det.


En utbildad person gör en partisk bedömning av dig, tillsammans med ett performans minnes test. Det är ju flera olika abc diagnoser, och t.ex adhd har några varianter, och är man tjej, så får man ofta gamla ADD (utan hyper) från DSM III istället, eftersom flickor ska ju vara lydiga och inte höras. Det här är ju så in-nött att inte ens att man mår dåligt tar ut det inlärda från födsel. Mitt tips är att börja röjja, och höras o låta. Ni vet, det är tillåtet att ni syns också.


Men det som debatteras är hur proffessionell denna uppskattning av problemen som individen har, eftersom den skiljer sig emellan.  En läkare kan bedömma att du har adhd, och en annan 10 minuter senare kan bedömma att du inte har det.


Min åsikt är ju att det inte är fel på diagnosen, utan mera kunskapen hos läkarna då. Vilket dom flesta är överens om.


När man får en bokstavs diagnos så får man en paket diagnos som har en omfattande innebörd, som man sällan förklarar för "patienten", vilket leder till egna uppfattningar som kanske inte stämmer överens med verkligheten då. Man bildar NPF klubbar, och säger att man då har ett neuropsykatriskt funktionshinder.


Om man nu är lite uppmärksam så kan man läsa sig till att det inte existerar något som ett "neuropsykiatriskt funktionshinder" utan dom är klassade som bara funktionshinder som ett led av att man inte fungerar socialt adekvat. Men det är ju inte lika Catchigt då'ra.


DSM-IV AD/HD


Neuropsykiatri har ju sin orsaks uppfattning, som man kan läsa om överallt. Nu är det så att det inte finns mycket till vetenskapligt stöd för denna teori om orsaks bakgrunden, men det bryr man sig inte om då.


En alternativ bra del-förklaring är Anknytnings teorin, som T.Ljungberg  har pushat lite för utan framgång. Men man kan ju titta på det själv. 


Samtidigt läsa på om hur stress fungerar.


Jag har pratat lite med ett par personer på Svenska stress forsknings institutet och kris o Trauma Center. Dom är ju lite medvetna om att det kanske inte är perfekt inom svensk sjukvård och att man är dålig på att skilja mellan stress sjukdomar och abc diagnoser i Sverige.


När det gäller barn så stämmer diagnoserna in bättre iom att dom är anpassade för barn. Adhd är ju egentligen en barn diagnos som man ger idag till vuxna (i efterskott då). Det kanske inte skulle spela så stor roll då, vilken diagnos man får. Det är ju inte så att det handlar om något livs avslutande.


Men det är väl lite svårt att hitta rätt i akronym träsket.


Av Mikael - 17 oktober 2009 23:04

Alla grabbisar som jag känner och känner till fungerar på ett och samma sätt. Dom fest-pundar, och är otrogna. Har tittat in hos Risk-Bloggen och läst lite inne hos dom, vilket har fått mig att fundera lite om mina egna då.


Den här kombinationen att man kör på columianskt el polskt uppåt, tillsammans att man raggar hårt o "kramas" med en anseende mängd tjejisar då lol. Personligen så tycker jag det är fel, men jag respekterar deras val, och tycker synd om deras fasta relations partner som jag tycker man gör till ett åtlöjje, men det är ju deras biznis. Jag blir ju väldigt kluven med detta, iom att jag gillar grabbisar som gör flickorna glada (vilket dom gör lol), men samtidigt så fungerar dom inte som jag.


Jag har ingen aning om vart jag har snubblat över mina egna värderingar. Men det är förmodat genetiskt bagage, men man kan ju undra om det är hela svaret då. Jag har ju inget problem med swingers, olika läggningar o hbt, för där är man ju överens och går inte bakom varandras ryggar. Men i det här gänget så får man inte mycket respekt tillbaks, när man säger att man fungerar på si o så sättet, o jag gillar "konceptet med" lojalitet och monogami emot sin familj. Kanske beror det på farsans upprepade svek emot sin egen familj, emot mig, min mammis och mina syskon som delvis har format mig också.


Men man blir klassad som en moral-predikant som har helt fel värderingar. För min del så orkar jag inte bry mig hur folk behandlar varandra i sina relationer. Men på samma gång så önskar ja att jag fick samma respekt tillbaka, och det inte klagas på att jag inte "hoppar i säng" med allt som rör sig. Varför skulle jag?


Men som sagt, man får höra -Jävla moralist av o till, lol. Samtidigt som dom inte fattar riktigt varför deras "kärring" behandlar dom som skit. Vad ska man säga, mer än att man får det man förtjänar haha.


Det är kanske synd att dom inte börjar med sky-diving el något liknande. Jag gillar alla väldans mycket, men jag önskar kanske att dom tog hand om varandra lite bättre, och var mer lojala med sex-biten eftersom den är ju inte så j-a viktig i slutändan. Vissa av tjejisarna är ju likadana som grabbisarna. Nånstans så skulle det vara sjystare att bytlånas partner 1 helg i månaden lol. 


Men detta med lågt dopamin, och behov av allehanda risktagande går väl hand i hand med dom flesta jag känner? Man kan ju undra då. Att dom alla, fungerar som dom gör tror jag beror på social trashing, som pajjat dom när det gäller detta då. Alla är vi väl en produkt av vårat samhälle. Det är ju tråkigt att värderingarna är som dom är idag då. Åtminstone av vad jag tycker då. Men vilken j-a nörd man är eller?.....



Av Mikael - 17 oktober 2009 18:43

Paul Ekman har faktiskt satt en ansikte på den egenskap som jag har fått "gratis", latent pga mitt genetiska arv, samt att jag inte har haft något val annat än att träna denna egenskap under hela min uppväxt. Under mina första 35 år så har jag inte hört något om detta, och det är ett väldigt smalt forsknings område.


Hans FACS (Facial Acting Coding System), där han överbevisat att alla på jorden uppvisar samma ansikts utryck för olika emotionella responser, och hans forskning på hur kropps-språket är socialt o kulturellt betingat till stor del, även om grunderna ligger i generna.


Nu marginaliserar jag hela mans gruppen, iom att jag tycker att erat beteende emot kvinnor är pyton. Det är inte så att alla är så här, men dom flesta, och nästan alla män jag hittills har träffat i mitt liv är så här. De få som inte är så, umgås jag med, men det är färre än väldigt få lol.


Ofta så missförstår alla män, kvinnors "intentions" som en invit för att få sig ett ligg. Ofta så spelar det ingen roll om det är en invit till vänskap, samtal, eller att dom bara är artiga och trevliga generellt. Det misstas uteslutande som att dom vill "göka". Vilket får mig att undra om vi inte ska behöva ha lakan på kvinnor från topp till tå, för att skydda dem? Att det är så utbrett med fest våldtäkter, där killen trodde att tjejen ville ha sex, är ju inte så konstigt iom att dom tror ju att alla kvinnor vill ha sex med dem, oavsett vad kvinnan i fråga säger. Det här handlar ju inte om knepade Talibaner som vill att kvinnor ska ses som hundar. Utan svenska män som verkar ha samma inställning. Jag fattar inte vad det är för fel på dessa män, och frågar mig själv ibland, om dom är som djur, och helt styrda av sina sex-drifter och skiter fullständigt i hur dom påverkar sin omgivning.



Personligen så tycker jag att detta borde vara med i språk undervisning. Speciellt för grabbar som växer upp till män. Och föreställer sig eller tror att alla kropps språk signaler från kvinnor är en invit till sex. Det verkar vara så illa ibland att vissa män kan damerna t.o.m spotta i ansiktet, och han misstar det som en positiv invit. Män brukar ofta förstå hotfulla signaler, men där är det stopp.


Men vad är det som jag har fått gratis? Vissa har tur att få en medfödd talang, som t.ex att Zlatan är extra bra på fotboll då. För min del så är min talang kanske inte är så lukruativ då.


Microexpression och kapacitet att kunna läsa aka tyda annat icke verbalt språk. Det här ger mig ju kapacitet att kunna se vad folk tycker om mig, vad dom tycker om min omgivning och hur dom reagerar på den aktuella situationen. Hur dom mår (deras mentala välmående) med depressioner och ångest m.m Vilket emtionellt tillstånd dom har för tillfället, som glad, lessen, lycklig, olycklig, upprörd osv.


Det här är inte konstigare än att jag är otroligt uppmärksam, observant o intuitiv per automatik, för detta är inte något som jag medvetet tänker på eller gör, utan det fungerar av sig själv, iom att jag undermedvetet scannar av o läser hela min omgivning hela hela tiden.


Det här att jag vet precis vad folk tänker på, vad dom tycker om sin omgivning o mig, om dom talar sanning eller ljuger. Osv osv... Nånstans så handlar det ju om tankar och reaktionen som folk vill hålla för sig själva, och vanligtvis är bra på att dölja, vilket gör att det känns som man inkräktar på deras person bara för att man snappade upp denna mili-sekunds gillande eller ogillande, eller vad det nu gäller emot någon. Det här är ju inget som jag pratar om mer än till familj o väldigt nära vänner, och här nu då lol.


Det enda som stoppar detta, är att jag totalt isolerar mig. Är kraftigt berusad, eller ordentligt påverkad av central stimulanter. Lyrika verkar stoppa obehaget för mig själv, när andra reagera med olust vilket är den obehagligaste sinnes stämning hos folk, för mig själv, eftersom jag speglar automatiskt andras reaktioner, vilket är väldigt svårt att stoppa medvetet. Det här har forskats på lite grann om i Italien, men jag har tappat bort det i röran i mitt huvud o på datorn lol.


Jag försöker att stänga av detta, och ju mer avslappnad man är hemma t.ex gör ju att man kan ta en kort paus från detta screenande av min omgivning som pågår hela hela dagen lång då. Det är extremt uttröttande och resulterar i en massa sovande periodvis.


Varför jag fungerar så här beror ju på två faktorer, ena är mitt genetiska arv, och andra skälet är min uppväxtmiljö som verkligen har gjort att jag utvecklat denna förmåga till överdrift så att jag blir sjuk av vissa människor.


Min minsta har fått den här egenskapen av mig då som är väldigt utvecklad helt automatiskt, och redan vid 2.5 års ålder så är han otroligt uppmärksam på förändringar i humör o mående, med kommentarer som -Pappa mår dåligt? hehe, stackars liten, för detta helvete är inget som jag önskar någon då. Han har lite tur att han slipper min uppväxt miljö, och det är väl den största gåva som jag kan ge han. En lugn miljö att utvecklas på i sin egen takt.


Min lillebror är miljöskadad av detta också, och är uppmärksam på "mäns" förehavanden och hur dom fungerar, även om han kanske inte är så observant på er tjejers symbol språk och reaktioner.


Det här är ju otroligt vanligt att det man utvecklar denna "talang-egenskap" när man befinner sig i hotfulla och fientliga miljöer under en längre tid i sin uppväxt. Idag så är det ca 400.000 barn som befinner sig i en missbrukar miljö i Sverige mellan 0-16 års ålder, och det är väl mest uppmärksammat att det är män som är missbrukaren, och mamma har personliga problem som en följd av att vara med-missbrukare. Denna siffra stämmer ju perfekt överens med dom 25% som vissa övernitiska neuropsykiatriker påstår har en hjärnskada istället, och behöver en abc diagnos + amfetamin för. Om det nu är så att det är 50% med problembarn?? eller om det är så att man vill sopa under mattan att staten tillåter att hundratusentals barn förstörs för livet i Sverige kan man ju klura på själv. Vad jag själv tror och anser är väl inte så svårt att räkna ut  då.


För egen del så kan jag verkligen bekräfta att amfetamin fungerar som en "blockering" emot detta, som gör att man blir till stor del avskärmad ifrån/emot emotionella intryck. Det är 100 gng bättre än alkohol. Men det har ju personlighets förändrande biverkningar som jag själv är så så trött på. Så jag håller mig oftast till mildare grejjer, som lyrika o isolering istället.


Angående "hyper-mode" hos oss då. Man blir otroligt upptrissad av ljud och rörelse. Ju mer spring och prat det är, desto mer upp-jagad blir man själv. Det här har jag själklart lärt mig att dämpa själv efter 37 år. Men för småttingarna som är som mig är det ju inte så lätt. Det tog mig själv ver +35 år att förstå o bemästra ordentligt. Jag är betydligt lugnare, och kan stänga av det intensiva beteende som jag har naturligt idag. Klagar folk på mig, så kan dom dra åt helvete, och jag håller käften o total ignorerar dom. Det här att 95% av min omgivning stör sig på mig, som person skiter jag i idag. Jag behöver inte bevisa något för någon längre.


Men vad leder allt detta på. Denna extra uppmärksamhet på sin omgivning i vardagen? Jag är ju väldigt mycket mer uppmärksam emot skillnader och störande beteende. Störande för mig, åc offensivt, påstridigt, att man tränger sig på folk innanför deras lilla privata näromgivning på ca 50cm runt en.


Folk missförstår andras kropps språk som inviter till att kramas, vara påträngande, bli offensiva och hotfulla när man är ute och umgås på helger. Folk som är väldigt krävande som person, och tror att dom har rätt till större utrymme än andra, osv osv osv.... Gör att mitt system sne-tänder och överreagerar med stress, och är det här stressen ihållande så påverkas mitt egna beteende som är en reaktion på detta, till ett destinkt abc o ptsd beteende. 


Tidigare från liten ålder upp till 35 års ålder så har jag varit konstans stressad och känt mig jagad som en hund, som har resulterat till ett väldans osammanhängande beteende, nervositet, nipprighet, intensivitet, glömska o förvirring etc med hela abc paketet. Så det är inte så otroligt att man diagnostiserat mig för Adhd, o ansett det som jag berättat om ptsd stress reaktioner har varit så sekundärt så att man inte har ens tagit med att jag nämt detta någonstans. Det enda jag kan säga idag är att det är otroligt att det tillåts att man förstör människor på de sätt som man gör. Men jag försöker ta vara på mina erfarenheter och göra det bästa av situationen.


Men kort o gott. Gen-arv o ens personlighet (fenotyp) gör att man reagerar med stress, emot vissa typer av negativ behandling, och om det fortgår så leder det till kronisk stress, och beroende på vad som händer runt en så kan det utvecklas till kronisk trauma stress, och då reagerar individen med ett visst aggiterat och ofunktionellt beteende som respons på de problem man utsätts för. Hur det blir för vissa av oss, finns blandat i de 2 diagoserna adhd o ptsd.... För oss då, så är det väl trist att man inte fokuserar på det faktiska problemet, som är stress som är orsakad av ens omgivning direkt el indirekt.


Idag så har jag det väldigt lugnt o stabilt för första gången i mitt liv, vilket gör att jag fungerar som tänkt idag då. Det är ju väldans nice, men förändring till det sämre står och lurar bakom varje hörn. Sen när jag är i den form jag är nu, så är det ganska så nice att vara så uppmärksam på omgivnings "språkval" om det är i lagom mängd. Men tidigare så har 7-17 jobb och umgänge blivit helt förmycket för ens system, så att man blivit helt urknepad...


Jag vet inte hur det är för alla vuxna abc diagnostiserade, men de ca 50-60 någe, som jag pratat med, beskriver liknade uppväxt förhållanden, liknande emotionella mående o fungerande där man är en himla tempramentsfull person som är himla passionerad inför liknande moralisk o etnisk uppfattning som min egen, att man är väldigt bra på att läsa kropps signaler hos andra etc etc....


Vilket får mig att undra hur många vuxna idag, som är "fel" diagnostiserade då? Hur är det med stressen och stress reaktionerna?





Av Mikael - 17 oktober 2009 11:17

Gregory Mendels anlags forksning öppnade porten för förståelse för hur genetiskt anlag fungerar och går i ens släkt arv. Det som formar en till en speciell typ av person då. Som är en kombination av sina föräldrar, och ens släktarv.


I Sverige så är det väl lite svårt att få något gensvar för detta, iom att man struntar i vart man kommer ifrån, och säger man att man är stolt över sitt släkt arv och är född i Sverige så blir man kallad för rasist o nazist. Även om man nu är en korsning av "svensk" bergs-indian och lite annat kul DNA.


Den nord europeiska retoriken bakom vilket genetiska arv som är finast är lite konstigt o bakvänt för mig. Tillsammans med Bo-plats arkeologi som har använts av istortsätt alla under 1900talet. Alla säger sig ha mer rätt att vistas på just plats dom är på, pga att deras förfäder bodde där först. Här kvittar ju religiös övertygelse, eller nationell o etnisk tillhörighet. Alla har mest rätt, så är det bara...


Om jag ska kräva min rätt till min plats, så ger det mig möjlighet att avhysa alla sk "svenskar". Ni har varit här i 750år. Jag har varit här i minst 3500år. Jag tycker ju personligen att det bara är dumheter att resonera så. Ingen kan kräva mer rätt att vara på en geografisk plats än någon annan.


För att hoppa tillbaka till det genetiska anlag man har. Folk har anlag för olika sjukdomar, utseenden och beteenden. Men är det inte lite överdrivet att påstå att vissa gen mutationer är "extra speciella" som finns i vissa familjer o släkter och resulterar i diverse.... Som man nu gör med abc diagnoser.


Om man förstår hur genetiskt anlag (populations genetik) fungerar till en liten del bara. Så förstår man att det är otroligt svårt att säga hur lillen ska bli, innan han finns då.


Det finns dominanta, halv-recessiva och recessiva anlag. Både mamma o pappa har uppsättningar av en typ av anlag som kan vara något av de 3 tidigare. Varje gång man kramas så kan det bli en ny individ som, lottas fram av 7 miljarder kombinationer. Så att förutsäga och påstå att hos vissa familjer, pga ens DNA, att personer kommer att bli si o så borde ju vara ganska så omöjligt.


Även om man nu kan förutspå lite löst om hur kidsen blir. Dom liknar ju föräldrarna eftersom dom är en genetisk produkt av dem. Men alla är ju individuella endå. I min släkt så verkar ca 30% av kidsen bli "hyper" som jag o minsta sonen. Dom med gröna ögon är lite intensiva då i min släkt lol, även om detta bara är en tillfällighet och inte en regel. Det är ju så att olika mutationer hör ihop, och håller ihop vilket resulterar i ens Genotyp grupp tillhörighet. Men chansen finns ju att alla möjliga olika typer av anlag slinker in i ens genetiska släkt pol. O det är ju redan fast ställt att alla människor på jorden är mer el mindre besläktade med varandra. 


Genetik är ju jättekul o intressant ur släktforsknings synpunkt samt vad det är som resulterar i ens egen person. Det är ju synd att kunskapen inte är mer utbredd om detta idag.


En annan man "Paul Ekman" som har forskat och ökat förståelse för hur ens sociala uppväxt arv påverkar ens person. Alla lär sig sin egens grupp sätt att uttrycka sig och kommunicera. Det här med "icke verbal kommunikation" verkar totalt vara totalt okänt för folk. Att mamma o pappa + familj betingar ens kropps språk, precis på samma sätt som dom lär en att tala verbalt. Det här gör ju att ens uttryck skiljer sig emellan olika grupper, även om man lär sig samma verbala språk. Skilnaden finns alltid där, även om man inte känner till den.


Precis som politiker "media tränar" sig, är ju ett bevis på att man kan påverka detta, så man skulle i  praktiken kunna lära ut detta i skolan, om det fick bara lite uppmärksamhet. Att vissa blir måltavlor för skit, helt utan uppenbara skäl, kan ju förklaras med skillnaderna i tyst kommunikation som man inte förstår, mer än undermedvetet. 


Well well...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<<
Oktober 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

Besöksstatistik


Skapa flashcards