Direktlänk till inlägg 17 oktober 2009

Genetiskt anlag för vad?

Av Mikael - 17 oktober 2009 11:17

Gregory Mendels anlags forksning öppnade porten för förståelse för hur genetiskt anlag fungerar och går i ens släkt arv. Det som formar en till en speciell typ av person då. Som är en kombination av sina föräldrar, och ens släktarv.


I Sverige så är det väl lite svårt att få något gensvar för detta, iom att man struntar i vart man kommer ifrån, och säger man att man är stolt över sitt släkt arv och är född i Sverige så blir man kallad för rasist o nazist. Även om man nu är en korsning av "svensk" bergs-indian och lite annat kul DNA.


Den nord europeiska retoriken bakom vilket genetiska arv som är finast är lite konstigt o bakvänt för mig. Tillsammans med Bo-plats arkeologi som har använts av istortsätt alla under 1900talet. Alla säger sig ha mer rätt att vistas på just plats dom är på, pga att deras förfäder bodde där först. Här kvittar ju religiös övertygelse, eller nationell o etnisk tillhörighet. Alla har mest rätt, så är det bara...


Om jag ska kräva min rätt till min plats, så ger det mig möjlighet att avhysa alla sk "svenskar". Ni har varit här i 750år. Jag har varit här i minst 3500år. Jag tycker ju personligen att det bara är dumheter att resonera så. Ingen kan kräva mer rätt att vara på en geografisk plats än någon annan.


För att hoppa tillbaka till det genetiska anlag man har. Folk har anlag för olika sjukdomar, utseenden och beteenden. Men är det inte lite överdrivet att påstå att vissa gen mutationer är "extra speciella" som finns i vissa familjer o släkter och resulterar i diverse.... Som man nu gör med abc diagnoser.


Om man förstår hur genetiskt anlag (populations genetik) fungerar till en liten del bara. Så förstår man att det är otroligt svårt att säga hur lillen ska bli, innan han finns då.


Det finns dominanta, halv-recessiva och recessiva anlag. Både mamma o pappa har uppsättningar av en typ av anlag som kan vara något av de 3 tidigare. Varje gång man kramas så kan det bli en ny individ som, lottas fram av 7 miljarder kombinationer. Så att förutsäga och påstå att hos vissa familjer, pga ens DNA, att personer kommer att bli si o så borde ju vara ganska så omöjligt.


Även om man nu kan förutspå lite löst om hur kidsen blir. Dom liknar ju föräldrarna eftersom dom är en genetisk produkt av dem. Men alla är ju individuella endå. I min släkt så verkar ca 30% av kidsen bli "hyper" som jag o minsta sonen. Dom med gröna ögon är lite intensiva då i min släkt lol, även om detta bara är en tillfällighet och inte en regel. Det är ju så att olika mutationer hör ihop, och håller ihop vilket resulterar i ens Genotyp grupp tillhörighet. Men chansen finns ju att alla möjliga olika typer av anlag slinker in i ens genetiska släkt pol. O det är ju redan fast ställt att alla människor på jorden är mer el mindre besläktade med varandra. 


Genetik är ju jättekul o intressant ur släktforsknings synpunkt samt vad det är som resulterar i ens egen person. Det är ju synd att kunskapen inte är mer utbredd om detta idag.


En annan man "Paul Ekman" som har forskat och ökat förståelse för hur ens sociala uppväxt arv påverkar ens person. Alla lär sig sin egens grupp sätt att uttrycka sig och kommunicera. Det här med "icke verbal kommunikation" verkar totalt vara totalt okänt för folk. Att mamma o pappa + familj betingar ens kropps språk, precis på samma sätt som dom lär en att tala verbalt. Det här gör ju att ens uttryck skiljer sig emellan olika grupper, även om man lär sig samma verbala språk. Skilnaden finns alltid där, även om man inte känner till den.


Precis som politiker "media tränar" sig, är ju ett bevis på att man kan påverka detta, så man skulle i  praktiken kunna lära ut detta i skolan, om det fick bara lite uppmärksamhet. Att vissa blir måltavlor för skit, helt utan uppenbara skäl, kan ju förklaras med skillnaderna i tyst kommunikation som man inte förstår, mer än undermedvetet. 


Well well...

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael - 14 december 2016 05:53

  Värsta rysaren... Men dom trivs väl... ???

...

Av Mikael - 14 december 2016 05:39

  Man lär så länge man lever. Att totalt förstöra för sig själv, av det man struntar i, som socialt anseende för okända/?bekanta? riskerar ju att inte funka pga att *Dom funkar som dom gör. Spelar ingen roll vilken uppmärksamhet dom får. Nåja......

Av Mikael - 14 december 2016 04:49

En med: http://www.decision-making-confidence.com/somatic-narcissist.html   En med: http://www.dualdiagnosis.org/generalized-anxiety-disorder/ + covert Narcissist ?tendencies?   En med: https://www.psychologytoday.com/blog/both-sides-the-couc...

Av Mikael - 13 december 2016 22:19

   

Av Mikael - 13 december 2016 13:00

Fått ihop allt i huvudet tror jag faktiskt. cPtsd relaterat och Crazy högen. Vilket gör att det inte känns så brottom. Sover ikapp som Fanken... Vilket känns som det behövs. Måste säga själv, att jag känt mig själv, lite extra *tokig* (not crazy)... ...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<<
Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards